You are here

ΤΕΠΑK/Εκδήλωση: «Η αγάπη είναι αυτό που κάνει μια οικογένεια!»

30/09/2022 15:28

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, το  Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης(ΚΦΑ) του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου και τις Πολύχρωμες Οικογένειες Κύπρου, με τίτλο «Η αγάπη είναι αυτό που κάνει μια οικογένεια!

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΤΕΠΑΚ «Τάσσος Παπαδόπουλος», παρακολούθησαν εκατό περίπου συμμετέχοντες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθη ανοικτή συζήτηση με θέμα τις Οικογένειες Ομόφυλων Ζευγαριών, στο πλαίσιο των δράσεων για την εβδομάδα Υπερηφάνειας.

«Στόχος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΤΕΠΑΚ είναι η εξάλειψη των στερεοτύπων και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις πολύχρωμες οικογένειες. Μέσω του διαλόγου, είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις απόψεις των ανθρώπων που αποτελούν αυτές τις πολύχρωμες οικογένειες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη μη αναγνώρισή τους από το Κράτος  και στην ανάγκη συμπερίληψης και ενσωμάτωσής τους στην κυπριακή κοινωνία», ανέφερε η Λειτουργός του Γραφείου Συμβουλευτικής του ΚΦΑ.

«H πολυμορφία, η ισότητα και η ενσωμάτωση είναι σημαντικότατες αρχές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, και ήταν χρέος μας να αντιπροσωπεύσουμε μια σημαντική κοινότητα», σημείωσε η κα. Φράγκου, προσθέτοντας πως «στην εκδήλωση συζητήθηκαν πολλές δυσκολίες για τις ομόφυλες οικογένειες, όπως είναι για παράδειγμα, η δυσκολία να επισκεφθούν και οι δύο κηδεμόνες το παιδί στο νοσοκομείο, ή να αναγράφονται τα ονόματά τους στο πιστοποιητικό γεννήσεως».

«Οι υπέροχες μαμάδες των Πολύχρωμων Οικογενειών αφηγήθηκαν τις προσωπικές τους ιστορίες για το συναισθηματικό μονοπάτι του να γίνουν γονείς, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, και τις γλυκιές εμπειρίες τους αλλά και τους λόγους επιλογής της πορείας τους για να γίνουν οι ίδιες μαμάδες», είπε, προσθέτοντας πως, όπως όλα τα παιδιά, έτσι και τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών, αυτό που χρειάζονται είναι αγάπη και φροντίδα.  

Ο αντιπρόεδρος της ACCEPT, κ. Αντώνης Παπαγεωργίου ευχαρίστησε το ΤΕΠΑΚ και το Κέντρο Φοιτητικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου για την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης, σημειώνοντας πως «η πανεπιστημιακή κοινότητα πλέον αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, την ενσωματώνει στις εκδηλώσεις της και θεωρούμε ότι είναι μια καλή αρχή για να επεκταθεί αυτή η συμπερίληψη και στην κοινωνία ευρύτερα».

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες, εκφράζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαφόρων μορφών βίας, όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν πάνω στα διάφορα θέματα που ηγέρθησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως για παράδειγμα, το πώς χειρίζεται το κράτος τα θέματα των ομόφυλων ζευγαριών, τα ανύπαρκτα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχων Οικογενειακό Δίκαιο, η αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την τεκνοθεσία καθώς και την εμπειρία άλλων χωρών στα θέματα αυτά. Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν και οι αφηγήσεις ατόμων υποστηρικτικών προς τα ομόφυλα ζευγάρια, είτε προέρχονταν από φίλους, γονείς είτε μέλη της ευρύτερης οικογένειάς των ζευγαριών αυτών.

«Η εκδήλωση ήταν καίριας σημασίας, μιας και είναι η πρώτη  που γίνεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2019 και αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ευελπιστούμε ότι αυτή η δράση θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για πολλές άλλες δράσεις και κυρίως τη δημιουργία ομίλου ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ανάμεσα στη φοιτητική κοινότητα», ανέφερε η κα. Φράγκου.

Στόχος του ΚΦΑ, πρόσθεσε,  «είναι να δείξει έμπρακτα τη στήριξή του προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι πόρτες του είναι πάντα ανοικτές για να φιλοξενήσει άτομα που ενδεχομένως να περνάνε εσωτερικές δυσκολίες λόγω τους σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου».

Καταλήγοντας, είπε πως «το ΚΦΑ θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δια μέσου του μπορεί η φοιτητική κοινότητα να εισηγηθεί δράσεις που στόχο έχουν την προσωπική ανάπτυξη μέσω της ανοικτής πλατφόρμας που διατηρεί για όλους». 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, την ημέρα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και Live Link, στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης του ΤΕΠΑΚ, από το ραδιόφωνο του Deejay.