You are here

Την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων για την προστασία των επιβατών πήρε το νέο A4 από τον οργανισμό EuroNCAP

29/07/2008 15:58
Ingolstadt - Οι πρόσφατες δοκιμές του Euro NCAP επιβεβαίωσαν την φήμη των Audi σαν κατεξοχήν από ασφαλή αυτοκίνητα. Το Α4 κατάκτησε πέντε αστέρια στην προστασία ενηλίκων επιβατών αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλές δοκιμές πρόσκρουσης.

Το μεσαίο μοντέλο της Audi υποβλήθηκε σε σωρεία δοκιμών από τον οργανισμό Euro NCAP, ο οποίος αποτελείται από αντιπροσώπους υπουργείων μεταφορών Ευρωπαϊκών χωρών, αυτοκινητιστικούς ομίλους, ασφαλιστικές εταιρείες και υπηρεσίες προστασίας καταναλωτών. Οι υψηλές απαιτήσεις του Euro NCAP υπερβαίνουν ακόμη και αυτές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου.

Ο οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1997, υποβάλλει σε δοκιμές πρόσκρουσης τα πιο διαδεδομένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά. Δηλωμένος στόχος του, η βελτιστοποίηση της οδικής ασφάλειας και η προστασία τόσο του οδηγού όσο και του πεζού.

Σε δοκιμές πρόσθιας και πλευρικής πρόσκρουσης, το A4 κατέκτησε πέντε αστέρια για την ασφάλεια στον οδηγό και τον συνεπιβάτη, ενώ κατέκτησε επίσης τέσσερα αστέρια στην προστασία παιδιών και δυο στην προστασία των πεζών.

Για την Audi η ασφάλεια προέχει. Με την πρόβλεψη που έγινε στο σχεδιασμό του εμπρός μέρους του νέου Α4 ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμού πεζών και μοτοσικλετιστών, οδηγώντας έτσι στην απόκτηση 2 αστέρων (με άριστα τα 4) στην αντίστοιχη δοκιμασία του EuroNCAP.

Ακόμα πιο σημαντική για την Audi είναι η ενεργή ασφάλεια για την αποφυγή ατυχημάτων. Έτσι το νέο σύστημα ελέγχου πέδησης ESP νέας γενιάς ( υψηλής απόδοσης),δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει βασικό στοιχείο των τεχνικών προδιαγραφών του νέου A4. Όμως το A4 διαθέτει πλειάδα προαιρετικών συστημάτων που μέχρι πρόσφατα διατίθεντο μόνο σε αυτοκίνητα πολυτελείας υψηλοτέρων κατηγοριών, όπως το adaptive cruise control, το οποίο με τη χρήση ενός αισθητήρα ραντάρ, που είναι τοποθετημένος στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, υπολογίζει συνέχεια την απόστασή του από το προπορευόμενο όχημα. Επίσης το σύστημα αλλαγής λωρίδας ( lane assist), το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για την αλλαγή λωρίδας κατεύθυνσης ( σε περίπτωση που ο οδηγός χάσει την προσοχή του) καθώς επίσης και την προειδοποίηση για αυτοκίνητο το οποίο ετοιμάζεται να προσπεράσει ( Side assist). Όλα τα συστήματα αυτά έχουν ένα και μοναδικό στόχο την προστασία του οδηγού και των επιβατών.