You are here

ΤΙΤΑΝ: Ισχυρές επιδόσεις το β’ τρίμηνο, με μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών και ανάκαμψη της κερδοφορίας

28/07/2022 10:48

Ισχυρές επιδόσεις το β' τρίμηνο, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 και με ανάκαμψη της κερδοφορίας κατέγραψε ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT) του β΄ τριμήνου ήταν ανώτερα από τα αντίστοιχα του 2021.

Τα βασικά σημεία έχουν ως εξής:

• Ισχυρές επιδόσεις το β' τρίμηνο, με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 29% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021 και με ανάκαμψη της κερδοφορίας. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους (NPAT)του β΄τριμήνου ήταν ανώτερα από τα αντίστοιχα του 2021.

• Βελτίωση της κερδοφορίας με αυξήσεις τιμών που κάλυψαν τις σωρευτικές αυξήσεις του κόστους.

• Αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 26% το α’ εξάμηνο 2022, με τα έσοδα από πωλήσεις να ξεπερνούν το €1 δισ. (€1.035,5 εκ.), καθώς από τα τέλη του 2021 εφαρμόστηκαν σημαντικές αναπροσαρμογές τιμών. Το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ ενίσχυσε την αύξηση του κύκλου εργασιών.

• Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του β’ τριμήνου 2022 ανήλθαν σε €92,7 εκ., αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2021 ενώ για το α’ εξάμηνο 2022 ανήλθαν σε €139,1 εκ., 2,5% χαμηλότερα από το α’ εξάμηνο 2021.

• Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €43,9 εκ. το β’ τρίμηνο 2022, υψηλότερα από το 2021 κατά 2,9%, και για το α’ εξάμηνο ανήλθαν σε €45,2 εκ. έναντι €58,0 εκ.την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω των χαμηλότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου το 2022.

• Το ΔΛΠ 29 για υπερπληθωριστικές οικονομίες εφαρμόστηκε στην Τουρκία, αυξάνοντας τα μη-χρηματικά στοιχεία (non-monetary items). Το κέρδος από την υπεραξία επιχειρήσεως (goodwill) που προέκυψε αντισταθμίστηκε με ισόποση πρόβλεψη απομείωσης.

• Ολοκλήρωση εφαρμογής συστημάτων ψηφιακών λύσεων βελτιστοποίησης (RTO) σε όλη τη γραμμή παραγωγής τσιμέντου και στα δύο εργοστάσια της Αμερικής, οδηγώντας σε αυξημένη παραγωγή, χαμηλότερο κόστος, βελτίωση της ποιότητα των προϊόντων και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

• Σημαντική μείωση των ειδικών εκπομπών CO2 κατά 5,6% το α’ εξάμηνο 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

• Η ανθεκτικότητα της ζήτησης στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο του έτους, παρά τις αβεβαιότητες και τη μεταβλητότητα που διέπουν τις αγορές.

Προοπτικές

Η μακροοικονομική αναταραχή που παραμένει από τις αρχές του έτους έχει επιτείνει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η εξέλιξη πολλών καθοριστικής σημασίας παραγόντων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη και τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και από τις συνέπειές του στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, οι κεντρικές νομισματικές αρχές ανά τον κόσμο καλούνται να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να αποτρέψουν την περαιτέρω υπερθέρμανση της οικονομίας, καθώς αυτή η κίνηση θα μπορούσε να ανακόψει την ανάπτυξη. Σε αυτό το περιβάλλον, ο ΤΙΤΑΝ εστιάζει στα μέσα που διαθέτει για να διασφαλίσει την παραγωγή, να προστατέψει την κερδοφορία, να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να συνεχίσει να εφαρμόζει τις στρατηγικές του Ομίλου για τη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος. Σε όλους τους γεωγραφικούς τομείς υλοποιούνται έργα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και σε όλες τις αγορές τίθενται σε κυκλοφορία τσιμέντα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κλίνκερ, τα οποία γνωρίζουν ευρεία αποδοχή.