You are here

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ φιλοξενεί την παρουσίαση της Κύπριας εικαστικού Έβελυν Αναστασίου με τίτλο «Rejected Sounds of The Magic Flute»

26/10/2021 15:17

Το Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Κύπρο και στο πλαίσιο των «Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας», φιλοξενεί στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του «The Library Project II» την Κύπρια εικαστικό Έβελυν Αναστασίου.

Το «Library Project» είναι μια επιμελητική πρωτοβουλία του Cut Contemporary Fine Arts Lab, http://www.cutcontemporaryfineartslab.com του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Ξεκίνησε το 2019, με πρωτοβουλία της Καθηγήτριας του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ Κλιτσας Αντωνίου και βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η προώθηση του πολυμεσικού χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης, καθώς και εφήμερων καλλιτεχνικών πρακτικών που ανοίγουν διάλογο με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου και ώρα 19:00, η Kύπρια εικαστικός θα παρουσιάσει (*) στον κήπο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης στη Λεμεσό (Καραϊσκάκη & Αγίου Ανδρέου 269. Τ.Κ. 3035) τη μουσική επιτελεστική δράση υπό τον τίτλο Rejected Sounds of The Magic Flute, την επιμέλεια της οποίας έχει ο Δρ Κωνσταντίνος Αργιανάς.

Πρόκειται για ένα έργο που εκκινεί από τον Μαγικό Αυλό [Die Zauberflöte] του Wolfgang Amadeus Mozart. Η εμβληματική όπερα του αυστριακού συνθέτη, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο βιεννέζικο κοινό το 1791, αποτελεί ένα μαγικό παραμύθι με πολλά υπόρρητα μηνύματα, αλλά και μια ωδή σε διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία, η αδελφοσύνη και η αγάπη.

Η πολυετής έρευνα της Αναστασίου πάνω στον Μαγικό Αυλό, την οδηγεί στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, όπου βρίσκονται οι πρωτότυπες παρτιτούρες του έργου. Εκεί η καλλιτέχνης ανακαλύπτει μια σειρά από διαγραμμένες, από τον ίδιο τον Mozart, νότες οι οποίες δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στο κοινό, μια και καταδικάστηκαν από τον δημιουργό τους στη λήθη.

Στη συνέχεια, και μέσω μιας λεπτομερειακής καταγραφής, η Αναστασίου συγκεντρώνει τα αποσπασματικά σπαράγματα του Μαγικού Αυλού και τα συναρμόζει δημιουργώντας μια νέα μουσική σύνθεση· ένα ολιγόλεπτο ηχητικό κομμάτι, το οποίο μπορεί να ιδωθεί ως ένα υβριδικό μετα-μουσικό έργο.

Με σημείο αναφοράς τις εν λόγω «ασυμφωνίες», και με τη συμμετοχή πολυάριθμης ορχήστρας, η κύπρια εικαστικός αναμένεται να παρουσιάσει ένα "Συνολικό έργο τέχνης" (Gesamtkunstwerk) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Συγχρόνως, επιδιώκοντας την ενσώματη παρουσία του κοινού στην καλλιτεχνική της πρακτική -γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα βιοπολιτική συνθήκη- η καλλιτέχνης ενεργοποιεί τον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα αλλόκοτο οπερατικό σκηνικό, το οποίο θα υποδεχτεί το έργο της.

Με το έργο Rejected Sounds of The Magic Flute, η Αναστασίου επιχειρεί την υπέρβαση των ορίων των καλλιτεχνικών ειδών προτείνοντας μια εξόχως πειραματική εκθεσιακή εμπειρία.

Συντονισμός και Παραγωγή: Cut Contemporary Fine Arts Lab http://www.cutcontemporaryfineartslab.com

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αργιανάς

Μαέστρος: Δρ. Φράνσις Γκάυ

Με την συμμετοχή της Commandaria Orchestra του Κυπριακού Οινομουσείου στην Λεμεσό.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: 00357 96 509976

Είσοδος: ελεύθερη

(*) Στην παρουσίαση θα τηρούνται όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την ασθένεια Covid-19, σύμφωνα και με την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ ημερομηνίας 24.8.2021.