You are here

Τον 4ο Δείκτη Αγοράς Ακινήτων παρουσίασε χθες η εταιρεία «Αντώνης Λοίζου και Συνεργάτες»

23/06/2009 17:46
Τον 4ο στη σειρά Δείκτη Αγοράς Ακινήτων παρουσίασε χθες η εταιρεία «Αντώνης Λοίζου και Συνεργάτες», σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο Δείκτης, ο οποίος καταγράφει, σε παγκύπρια κλίμακα διάφορα δεδομένα στην αγορά ακινήτων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Τιμές γης, οικοπέδων, κατοικιών, διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων σε ολόκληρη την Κύπρο, ως και προβλέψεις για την κτηματική αγορά το 2009. Ο δείκτης έχει ανάλυση όλων των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν την αγορά ακινήτων, όπως είναι η νομοθεσία, οι φορολογίες, η διεθνής κρίση και άλλα.

Η εκτίμηση της εταιρείας για το 2009, είναι ότι παρατηρείται μία συγκράτηση της μείωσης των τιμών των ακινήτων, σε αντίθεση δηλαδή με ότι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού. Αυτό βοηθείται από κυπριακό σύστημα εκποίησης υποθηκευμένων μονάδων, που είναι τρομερά χρονοβόρος και ως εκ τούτου βοηθά την περίοδο να και η νοοτροπία των Κυπρίων να μην πουλούν ακίνητα κάτω του κόστους.

Στο Δείκτη καταγράφονται επίσης και μέτρα που πρέπει να ληφθούν για στήριξης της οικοδομικής βιομηχανίας, όπως επίσης και ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με το συγκεκριμένο κλάδο. Ακόμα, τα διάφορα προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την πορεία των τιμών, αλλά και της ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η ποιότητα των κτιρίων, η δραστηριοποίηση παράνομων ξένων κτηματομεσιτών, η πολιτική των τραπεζών στο θέμα της δανειοδότησης, οι τίτλοι ιδιοκτησίας και η δημιουργία υποδομών, όπως τα γήπεδα γκολφ και οι μαρίνες.