You are here

Τράπεζα Κύπρου: Εγκαίνια Έκθεσης Χριστόφορος Σάββα (1924-1968)

11/04/2008 14:06
Την έκθεση που διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Χριστόφορος Σάββα (1924-1968) Σαράντα χρόνια μετά, εγκαινίασε την Τετάρτη 9 Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Ο πολιτισμός είναι, για τη μικρή μας πατρίδα, το μεγαλύτερο όπλο στην προσπάθεια για επιβίωση στη γη των πατέρων μας, και πρωτοβουλίες όπως η έκθεση αυτή που οργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, πιστεύω πως συμβάλλουν στην αυτογνωσία, που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του αγώνα μας».

Εξ άλλου ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Ελευθέριος Ιωάννου επαναβεβαιώνοντας την αφοσίωση και την προσφορά του Συγκροτήματος στο κοινωνικό σύνολο τόνισε: «Σήμερα, 109 χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας Κύπρου, με ειλικρίνεια μπορούμε να πούμε ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι για μας ένα διαρκές συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με το Κοινόν των Κυπρίων και σκοπεύουμε να το τηρήσουμε πάση θυσία. Η παρουσία του Πολιτιστικού Ιδρύματος στον ιστορικό αυτό χώρο της Λευκωσίας συμβάλλει δυναμικά στην αναζωογόνηση της περιοχής».

Τέλος ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος κ. Γιάννης Κυπρή ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους, ανέφερε ότι στόχος της ίδρυσης του Πολιτιστικού Ιδρύματος το 1984, ήταν να συμβάλει στη διάσωση, διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά και η ανάδειξη του έργου σημαντικών προσωπικοτήτων από τον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο, όπως ο τιμώμενος απόψε ζωγράφος Χριστόφορος Σάββα. Στη συνέχεια ευχαρίστησε τα παιδιά του Σάββα και όλους τους συλλέκτες που εμπιστεύτηκαν τα έργα τους στο Πολιτιστικό Ίδρυμα για την έκθεση αυτή.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ελευθέριος Ιωάννου, ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρέας Ηλιάδης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέας Δημητρίου, Πρέσβεις, ακαδημαϊκοί και πολλοί φίλοι του έργου του Χριστόφορου Σάββα.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει από τις 9 Απριλίου ως τις 10 Μαΐου 2008 παρουσιάζονται πέραν των 80 έργων του καλλιτέχνη. Το ωράριο της έκθεσης είναι Δευτέρα ως Σάββατο 10.00 – 18.00 (εκτός τραπεζικών αργιών). Η έκθεση θα μεταφερθεί από 19 Μαΐου ως 7 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα στο Σπίτι της Κύπρου, Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι.