You are here

Τράπεζα Κύπρου: Έκθεση – Έκδοση Χριστόφορου Σάββα - Σαράντα χρόνια μετά

02/04/2008 14:00
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνουν την έκθεση Χριστόφορος Σάββα. Σαράντα χρόνια μετά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από τον πρόωρο και αδόκητο θάνατο του ζωγράφου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριος Δημήτρης Χριστόφιας, την Τετάρτη 9 Απριλίου στις 19.00. Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται πέραν των 80 έργων του καλλιτέχνη, θα διαρκέσει από τις 9 Απριλίου ως τις 10 Μαΐου 2008, θα είναι ανοικτή Δευτέρα ως Σάββατο 10.00 – 18.00 (εκτός τραπεζικών αργιών) και θα στεγάζεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων Πολιτιστικού Ιδρύματος, Φανερωμένης 86 στην Παλιά Λευκωσία.. Η έκθεση θα μεταφερθεί από 19 Μαΐου ως 6 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα και θα στεγάζεται στο Σπίτι της Κύπρου, Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι.

Παράλληλα με την έκθεση, κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου Χριστόφορος Σάββα (1924-1968). Η απαρχή μιας νέας εποχής στην Κυπριακή Τέχνη, της δρος Ελένης Σ. Νικήτα. Η έκδοση εντάσσεται στα πλαίσια της σειράς του Πολιτιστικού Ιδρύματος Κύπριοι Ζωγράφοι που περιλαμβάνει ήδη εκδόσεις για τους Ιωάννη Κισσονέργη, Αδαμάντιο Διαμαντή, Γεώργιο Πολ. Γεωργίου και Τηλέμαχο Κάνθο.

Ο Χριστόφορος Σάββα γεννήθηκε το 1924 στο χωριό Μαραθόβουνος και μέχρι τα δεκαεννέα του χρόνια ζούσε μια απλή ζωή στο χωριό του πριν καταταγεί στον Αγγλικό Στρατό. Το 1947 έφυγε για σπουδές στο Λονδίνο και αργότερα, το 1956, για το Παρίσι, όπου φοίτησε στο Ατελιέ του André Lhote. Το 1960 με την επιστροφή του στην Κύπρο, ιδρύει την Γκαλερί Απόφαση. Οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις που διοργανώνει είναι πρωτοπόρες και κάνει νέες τομές στο καλλιτεχνικό σκηνικό της Κύπρου. Διατηρεί παράλληλα τις επαφές του με το εξωτερικό και εισάγει τις νέες ευρωπαϊκές τάσεις στο νησί. Πεθαίνει στις 13 Ιουλίου του 1968 σε ηλικία μόλις 44 χρόνων.

Στη σύντομη πορεία της ζωής του και στα μόλις δεκατέσσερα χρόνια εικαστικής δημιουργίας του, ο Χριστόφορος Σάββα κατάφερε με την φρέσκια ματιά του, τον ευρωπαϊκό αέρα των σπουδών του, τη χρήση πρωτοποριακών και συχνά ευτελών υλικών, τα έντονα χρώματα να εμφυσήσει την δική του πνοή στην κυπριακή τέχνη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από την 15χρονη δημιουργική περίοδο του Χριστόφορου Σάββα.