You are here

Α. Βρασίδα: Σταθερή επιδίωξη όπως το ΤΕΠΑΚ συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε αριστεία και προσφορά

01/03/2021 16:28

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) έχει, στα λίγα χρόνια ζωής του, καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό ίδρυμα, αναφέρει ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ Αντώνης Βρασίδα, σημειώνοντας ότι σταθερή επιδίωξη όλων στο ΤΕΠΑΚ, είναι το δημόσιο αυτό Πανεπιστήμιο να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε αριστεία, προσφορά, και δράση.

Σε άρθρο του με τίτλο «ΤΕΠΑΚ: Σύγχρονο, Ποιοτικό και Ανθρώπινο», ο κ. Βρασίδα αναφέρει ότι «είναι γενικά αποδεκτό πως η επιλογή που κάνουν οι νέοι ως προς το πού θα σπουδάσουν, προκύπτει από μια πολυπαραγοντική ανάλυση στην οποία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν: (α) Η ποιότητα των σπουδών και κατ’ επέκταση το αντίκρισμα  του πτυχίου που θα αποκτηθεί στην αγορά εργασίας (για επαγγελματική αποκατάσταση) αλλά και στον ακαδημαϊκό κόσμο (για συνέχιση σπουδών) και (β) Το κόστος και η ποιότητα της φοιτητικής ζωής που συνοδεύει την όποια επιλογή».

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), προσθέτει, « έχει, στα λίγα χρόνια ζωής του, καταφέρει να εδραιωθεί ως ένα υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό ίδρυμα, του οποίου οι απόφοιτοι έχουν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα, είτε να εργοδοτηθούν άμεσα σε τομείς της αγοράς άμεσα συσχετισμένους με το πτυχίο τους, είτε να συνεχίσουν τις ακαδημαϊκές τους σπουδές στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έχοντας στο χέρι τους ένα «δυνατό» πρώτο πτυχίο».

Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «στο επίπεδο των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων επιπέδου μάστερ και διδακτορικού, το ΤΕΠΑΚ αποτελεί μια προσιτή και αξιόλογη επιλογή για τις ακαδημαϊκές αναζητήσεις ερευνητών και επιστημόνων που επιδιώκουν, αφενός να συνεισφέρουν στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της δημιουργίας και αφετέρου να διευρύνουν τις δικές τους δεξιότητες και προοπτικές».

Σημειώνει, επίσης, πως το ΤΕΠΑΚ «διαθέτει πολιτική τόσο για την απονομή βραβείων στους πρωτεύσαντες προπτυχιακούς φοιτητές (που περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης σε μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ για τον πρωτεύσαντα κάθε προπτυχιακού προγράμματος), όσο και πολιτική για υποτροφίες κοινωνικής στήριξης και ακαδημαϊκής αριστείας».

«Στο ίδιο σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρει περαιτέρω ο Ανώτερος Λειτουργός του Πανεπιστημίου, «το ΤΕΠΑΚ έχει καταφέρει να δημιουργήσει και να εδραιώσει υποδομές και μηχανισμούς που του επιτρέπουν να στέκεται έμπρακτα δίπλα στους φοιτητές του, δίνοντάς τους διέξοδο στις οικονομικές και άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και συμβάλλοντας στην ποιότητα της φοιτητικής ζωής που βιώνουν. Αναμφίβολα», επισημαίνει, «υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν και πρέπει να γίνουν. Όμως, ακόμη και με αυτά που σήμερα γίνονται, το ΤΕΠΑΚ δικαιούται να αισθάνεται περήφανο για τον ανθρώπινο και κοινωνικά ευαίσθητο του χαρακτήρα».

Ο κ. Βρασίδα αναφέρει, ακόμη, πως «οι υπηρεσίες στέγασης που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις φοιτητικές εστίες (ο αριθμός των οποίων πρόσφατα αυξήθηκε σημαντικά με την προσθήκη των 200 δωματίων που βρίσκονται στο νεοανεγερθέν συγκρότημα της Αρχιεπισκοπής παρά το κυκλικό κόμβο του Τσιρείου σταδίου) αλλά και το δίκτυο συνεργαζόμενων υποστατικών με το ΤΕΠΑΚ, η καθημερινή δωρεάν σίτιση πέραν των 500 φοιτητών στο εστιατόριο Αρχονταρίκι της Μητρόπολης Λεμεσού και η διαβαθμισμένη οικονομική στήριξη φοιτητών, που βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων αποδεδειγμένα το έχουν ανάγκη, μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών, αποτελούν απτά παραδείγματα του πως το Πανεπιστήμιο στηρίζει στην πράξη τους φοιτητές του».

Την ίδια ώρα, τονίζει, «οι ευκαιρίες μερικής απασχόλησης εντός Πανεπιστημίου και οι θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης εκτός ΤΕΠΑΚ που κοινοποιούνται όποτε αυτές προκύψουν, αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο που αξιοποιείται προς όφελος των φοιτητών στην ευρύτερη προσπάθεια να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες και να προχωρούν απρόσκοπτα στην ολοκλήρωση των ακαδημαϊκών τους υποχρεώσεων».

«Όλα τα πιο πάνω», αναφέρει, «συνδυασμένα με τις υπηρεσίες του Κέντρου Φοιτητικής ανάπτυξης, τη δυνατότητα παρακολούθησης δωρεάν φροντιστηριακών μαθημάτων αν προκύψει ανάγκη, τη δυνατότητα λήψης συμβουλευτικής/ψυχοθεραπευτικής στήριξης και την ύπαρξη μηχανισμού παροχής διευκολύνσεων σε φοιτητές που τις χρειάζονται, αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των όποιων εμποδίων δύναται να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των σπουδών κάποιου φοιτητή στο ΤΕΠΑΚ».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως «αν κάποιος προσθέσει και τις υπόλοιπες δράσεις του γραφείου Φοιτητικής Ζωής και του Γραφείου Αθλητισμού καθώς και τις υπηρεσίες του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Πληροφόρησης, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι στο ΤΕΠΑΚ προσφέρεται μια ολοκληρωμένη, ποιοτική, οικονομικά προσιτή και κοινωνικά ευαίσθητη φοιτητική εμπειρία. Και όλα αυτά, σε μια υπέροχη πόλη όπως είναι η Λεμεσός».

«Σταθερή επιδίωξη όλων στο ΤΕΠΑΚ είναι το δημόσιο αυτό Πανεπιστήμιο, να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει, να διαδραματίζει συνεχή πρωτεύοντα ρόλο στις ακαδημαϊκές και όχι μόνο εξελίξεις και να πρωταγωνιστεί σε αριστεία, προσφορά, και δράση. Σύγχρονα, ποιοτικά και ανθρώπινα!», καταλήγει στο άρθρο του, ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Ευημερίας του ΤΕΠΑΚ.