You are here

Ξενοδοχειακή Βιομηχανία - με το δάκτυλο στη σκανδάλη

05/05/2021 09:23

Όλα είναι ρευστά για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, καθώς παρακολουθεί καθημερινά τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τελική έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν. Όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε ένα κατά το πλείστον χαμένο Μάιο για τα ξενοδοχεία μας, με τις προσδοκίες να επανατοποθετούνται από αρχές Ιουνίου και έπειτα.

Αρκετά διαφοροποιημένες θα είναι οι ισορροπίες στον τομέα των ταξιδιών φέτος σε σχέση με πέρσι. Το 2020 η χώρα μας παρουσιαζόταν επιφυλακτική στο να δεχτεί τουρίστες από χώρες υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, ενώ κατά το φετινό καλοκαίρι κινδυνεύουμε να έχουμε απώλειες λόγω της δικής μας εσωτερικής επιδημιολογικής εικόνας. Προβλέπεται ότι σημαντικές χώρες για τον τουρισμό μας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέσουν σύντομα σε ισχύ το σύστημα με τους χρωματισμούς επικινδυνότητας (traffic light system), κατά το οποίο εάν η Κύπρος δεν παρουσιάσει καθαρή επιδημιολογική εικόνα, ενδέχεται να υποστεί συνέπειες στις αφίξεις.

Παραδοσιακοί προορισμοί και εγχώριος τουρισμός

Στις παραδοσιακές αγορές εναποθέτουν τις ελπίδες τους για φέτος οι ξενοδόχοι, καθώς έρευνες αγοράς δεικνύουν ότι οι τουρίστες θα επιλέξουν γνώριμους προορισμούς, με τους οποίους νιώθουν πιο άνετα και μια σχετική ασφάλεια. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν την Κύπρο στη λίστα των γνώριμων προορισμών τους. Το Ισραήλ, παρόλο που έχει δείξει κάποια κινητικότητα, δεν αναμένεται να δώσει ιδιαίτερες ροές πριν από τον Ιούνιο.

Ο εγχώριος τουρισμός, αν και αποτελεί σίγουρα μια ανάσα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τον εξωτερικό τουρισμό. Εκτός από την ξεκάθαρη ποσοτική διαφορά, ο εγχώριος τουρισμός είναι εποχικός και επικεντρωμένος σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και περιοχές.

Οικονομική πτυχή και βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων

Μεγάλη είναι και η οικονομική αβεβαιότητα που προκαλεί στους Κυπρίους ξενοδόχους η παρούσα ρευστή κατάσταση, καθώς διανύουν τη δεύτερη σεζόν απραξίας μέχρι στιγμής. Αν και οι οικονομικές «ενέσεις» από το κράτος για το σημαντικότερο εκ των πάγιων εξόδων τους που είναι τα εργατικά είναι πολύτιμες, το ελάχιστο σημείο κερδοφορίας εξακολουθεί να απαιτεί συγκεκριμένη πληρότητα στις κλίνες. Ως αποτέλεσμα, με ρώσικη ρουλέτα θα μοιάζει η απόφαση για έναρξη εργασιών σε ξενοδοχεία, στην περίπτωση που δεν καταφέρει ο κλάδος να εξασφαλίσει με σχετική βεβαιότητα σημαντικό αριθμό κρατήσεων για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

Πολλές αναμένεται να είναι και οι κινήσεις τελευταίας στιγμής από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι αναμένουν τις αποφάσεις των κυβερνήσεων τους για τη διοργάνωση ταξιδιών σε προορισμούς με την κατάλληλη επιδημιολογική εικόνα. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός των ξενοδόχων θα πρέπει να είναι άμεσος και ευέλικτος.

Σημαντικό παράγοντα στις τελικές τιμές προσφοράς που θα προσφέρει ο κλάδος διαδραματίζει και η πρόσφατη αναβάθμιση σε αριθμό κλινών, στην οποία πολλές μονάδες έχουν προβεί τα τελευταία έτη. Αυτό επηρεάζει ανάλογα και τις αποφάσεις πολλών ξενοδόχων που διαχειρίζονται μεγάλο αριθμό κλινών σε διαφορετικές μονάδες, οι οποίοι ίσως καταλήξουν στο άνοιγμα μόνο συγκεκριμένου αριθμού εκ των ξενοδοχείων τους. Ποσοτικά, οι περισσότερες προβλέψεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία μιλάνε για στόχους κοντά στο 50% των αριθμών που είχαμε πετύχει ως χώρα τη σεζόν του 2019.

Πρωτόκολλα ασφαλείας και διαδικασιών

Γνωστά είναι πλέον τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν και πέρσι, χωρίς όμως ακόμα να είναι ξεκάθαρο το τι θα ισχύει στη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αφού διάφορα σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι. Υπάρχει και η πιθανότητα να αυξηθεί η ζήτηση πακέτων υπηρεσιών που θα εξασφαλίζουν στους πελάτες την εξολοκλήρου παραμονή τους σε χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων που θα επιλέξουν.

Σημαντικές θα είναι και οι κινήσεις που θα γίνουν και από τους ανταγωνιστές του κλάδου σε άλλους προορισμούς, αφού το κλειδί για προσέλκυση τουριστών φέτος αναμένεται να είναι κυρίως το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Με το δάκτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται λοιπόν οι ξενοδόχοι στο νησί, γνωρίζοντας πολύ καλά πως μόλις δοθεί το πράσινο φως για μετακινήσεις, ο χρόνος αντίδρασης και προετοιμασίας τους θα είναι ελάχιστος. Αναγνωρίζουν πως θα πρέπει να οργανώσουν τις μονάδες τους κατάλληλα για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους με προειδοποίηση μόνο μερικών ημερών.

Η προοπτική για μια υποφερτή χρονιά είναι εκεί και ο τομέας θα κυνηγήσει τις ευκαιρίες για να πετύχει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα σε αυτή τη μεταβατική σεζόν, ούτως ώστε να μπορέσει να δώσει ανάσα στα οικονομικά όχι μόνο του κλάδου, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Κυπριανός Α. Χριστοφίδης, Διοικητικός Σύμβουλος, KPMG Limited, 22 209 000, [email protected]

Τομέας Τουρισμού και Αναψυχής