You are here

Υπογράφηκαν οι συμφωνίες για την ένταξη 6 κοινοτήτων στο υδρευτικό δίκτυο του ΣΥΛ

14/10/2021 12:56

Με την υπογραφή των συμφωνητικών συμβολαίων, οι κοινότητες Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Ποταμιά, Μάμμαρι, Αλάμπρα και Λυθροδόντας, ανήκουν και επίσημα, στο υδρευτικό δίκτυο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, οι έξι κοινοτάρχες υπέγραψαν με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανδρέα Χατζηπάκκο στην παρουσία του Διευθυντή του ΣΥΛ Κωνσταντίνου Παρμακλή, τα συμφωνητικά συμβόλαια για ένταξη των υδρευτικών συστημάτων τους στο υδρευτικό δίκτυο του ΣΥΛ.

Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, καθώς αποτελεί προπομπό της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με την ένταξη των νέων αυτών περιοχών, το ΣΥΛ επεκτείνεται στα 1710 χιλιόμετρα υδρευτικού δικτύου, ενώ μεγαλώνουν τα διοικητικά του όρια. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι κοινοτήτων Μαθιάτη, Αγίας Βαρβάρας, Ποταμιάς, Μάμμαρι, Αλάμπρας και Λυθροδόντα, είναι 11000 ενώ ο αριθμός των υποστατικών είναι 4356. Με την ένταξη των κοινοτήτων και στη συνέχεια του Δήμου Λακατάμιας τα υποστατικά από 120000 αυξάνονται σε 140000. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση της τάξης του 16,66%.  Παράλληλα, τα ακάθαρτα έσοδα του Συμβουλίου με την εξέλιξη αυτή, θα αυξηθούν από 28εκ στα 33εκ μία αύξηση της τάξης του 17,8%.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Ανδρέα Χατζηπάκκο, το ΣΥΛ, μέσα από οικονομίες κλίμακος και την εμπειρογνωμοσύνη του αναμένεται να αυξήσει το πλεονασματικό του υπόλοιπο ώστε να μπορέσει να εξελίξει τα υπό ένταξη δίκτυα ύδρευσης στην ίδια καλή κατάσταση με το υπόλοιπο δίκτυο που διαχειρίζεται.

«Όλοι οι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν απρόσκοπτη υδροδότηση άριστης ποιότητας νερού και αναβαθμισμένες υπηρεσίες όπως η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, άμεση ανταπόκριση από το αναβαθμισμένο Call Center του Συμβουλίου και γρήγορη διευθέτηση ζητημάτων από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταναλωτών του Συμβουλίου», επεσήμανε ο κ. Χατζηπάκκος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΥΛ πέτυχε μείωση του ατιμολόγητου νερού από τις διαρροές από 29% που ήταν το 2018 στο 16,5% το 2020 εξοικονομώντας πόρους 3εκ ευρώ.  «Αν πάρουμε ως δεδομένο από τα στοιχεία του ΤΑΥ πως το μέσο ατιμολόγητο νερό στις κοινότητες της Κύπρου είναι 50% και λαμβάνοντας υπόψη πως η μέση ημερήσια κατανάλωση των έξι υπό ένταξη κοινοτήτων είναι 2600κμ τότε αναμένεται πως το ΣΥΛ με τις καλές πρακτικές διαχείρισης του δικτύου που εφαρμόζει σε βάθος χρόνου θα καταφέρει να εξοικονομήσει 477000κμ τον χρόνο νερό ή 392000 ευρώ» σημείωσε ο Διευθυντής του ΣΥΛ, Κωνσταντίνος Παρμακλής. «Είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά στην νέα εποχή που ανατέλλει υλοποιώντας τις μεταρρυθμίσεις αυτές που θα πάρουν μπροστά τη χώρα μας», τόνισε. 

Μέλημα του ΣΥΛ, υπογράμμισε, είναι το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Χρηστή Διοίκηση, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο, προχωρεί στη ψηφιοποίηση καθώς και στην ανέγερση νέων υδατοδεξαμενών σύγχρονου τύπου αντλώντας κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από τα διαρθρωτικά ταμεία του κράτους.

Τονίζεται ότι είναι σε εξέλιξη η  εκστρατεία επικαιροποίησης των στοιχείων των καταναλωτών του Συμβουλίου με σκοπό την ολιστική ψηφιοποίηση των λογαριασμών υδροληψίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συμβουλίου, είναι πολύ ενθαρρυντικές αφού μέσα σε 5 μέρες ψηφιοποιήθηκαν πέραν των 3000 λογαριασμών ακουμπώντας το 3% του συνόλου των λογαριασμών.