You are here

Υπόμνημα ΚΕΒΕ για τη δημοσιονομική εξυγίανση

22/01/2010 13:36
Η κυπριακή οικονομία διέρχεται περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε δεινή κατάσταση ενώ οι προοπτικές τους τα επόμενα χρόνια προβάλλουν ακόμα πιο ανησυχητικές.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης όλες οι κυβερνήσεις διεθνώς επέτρεψαν στα ελλείμματα να διογκωθούν για να πετύχουν την αναθέρμανση των οικονομιών τους και ήδη παρατηρείται ανάκαμψη στις αναπτυσσόμενες χώρες, τη δυτική Ευρώπη και τη Ρωσία.

Η επιτυχία οφείλεται στη τόνωση των αναπτυξιακών δαπανών και τη παροχή κινήτρων στους τομείς που υπέστησαν τις βαρύτερες επιπτώσεις από τη κρίση αλλά παράλληλα έχουν και τις καλύτερες προοπτικές για ανάκαμψη, εισροής ξένου συναλλάγματος και ενίσχυσης των δημοσιονομικών εσόδων. Τα κίνητρα αυτά πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά, να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα και να συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας. Οι τομείς της οικοδομικής βιομηχανίας / της αγοράς ακινήτων και τουριστικών πακέτων / ποιοτικών τουριστικών υποδομών εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες.

ΑΠΟΦΥΓΗ ΝΕΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ

Η οποιαδήποτε αύξηση των φορολογιών που επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα και αποθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις αφαιρεί πόρους από την ιδιωτική οικονομία και επιδρά αρνητικά στις προσπάθειες ανάκαμψης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας έχει ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπτώσεις διότι επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη πιο βαριά φορολογούμενη οικονομική δραστηριότητα και αποστερεί ακόμα περισσότερα πιθανά έσοδα για το κράτος στο προσεχές μέλλον. Η αποφυγή αύξησης των φορολογιών μεσούσης της οικονομικής κρίσης κρίνεται αναγκαία.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΞΟΔΩΝ

Το μεγάλο στοίχημα για τη μείωση των αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων έγκειται στον περιορισμό των ανελαστικών και επαναλαμβανόμενων δημόσιων εξόδων. Το θέμα του κρατικού μισθολογίου έχει πρωτεύουσα θέση στην προσπάθεια αυτή. Είναι γνωστή η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος, γι’ αυτό και η συναινετική απαρχή αντιμετώπισης του προβλήματος θα είναι ευεργετική. Ως γνωστό η ΠΑΣΥΔΥ είχε στο παρελθόν συμφωνήσει για τη μείωση των κλιμάκων εισδοχής για τους νεοεισερχόμενους στη δημόσια υπηρεσία. Η εξέλιξη αυτή, παρά τα μικρά άμεσα οφέλη, θα είναι υψίστης σημασίας για τα μελλοντικά δημόσια οικονομικά, η οποία θα αξιολογηθεί θετικά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η ομόφωνη θέση όλων των πλευρών θα είναι ένα θετικό παράδειγμα για την προσπάθεια επίτευξης κοινωνικής συναίνεσης και σε άλλα μεγάλα ζητήματα.

Επίσης θα πρέπει να επεκταθεί το όριο αφυπηρετήσης των εκπαιδευτικών και των αστυνομικών στο 63 έτος.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Είναι γεγονός ότι στο τομέα των συντάξεων υπάρχει μια άνιση μεταχείριση των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων. (οι επισυναπτόμενοι πίνακες δείχνουν το μέγεθος της αδικίας). Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι συνεισφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους απ΄ ότι οι δημόσιοι στο ΤΚΑ, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν κρατική σύνταξη για την οποία δεν συνεισφέρουν τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδιωτικά ταμεία προνοίας, όπου οι ιδιώτες εργαζόμενοι συνεισφέρουν, ενώ για τα κρατικά φιλοδωρήματα / εφ’ άπαξ οι δημόσιοι εργαζόμενοι δεν συνεισφέρουν τίποτα. Η ανισοσκέλεια αυτή, σε συνδυασμό και με το ύψος των συντάξεων που δίνονται στους δυο τομείς, θα απειλήσουν τα ίδια τα θεμέλια της συνοχής της κοινωνίας μας.

Οι νεοεισερχόμενοι στη δημόσια υπηρεσία πρέπει να αρχίσουν να συνεισφέρουν το ίδιο ποσοστό για τις συντάξεις τους όπως και οι ιδιώτες. Παράλληλα, θα πρέπει και οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι να αρχίσουν σταδιακά και κλιμακωτά να δίνουν κάποια εισφορά για τη κρατική σύνταξη που λαμβάνουν.