You are here

Φέρνει αλλαγές και κόστος η συμφωνία για το Brexit

28/12/2020 12:05

Πρόσθετο φόρτο εργασίας και κόστος θα επιφέρει στις κυπριακές επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν προϊόντα από και προς τη Βρετανία, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Brexit και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Τσιακκής διευκρίνισε ότι «αν και η επίτευξη της συμφωνίας για το Brexit ανακούφισε τους επιχειρηματίες, εντούτοις η διαδικασία εισαγωγής η οποία γίνεται πιο περίπλοκη και με αυξημένο κόστος για τους αντιπροσώπους των βρετανικών προϊόντων στην Κύπρο, διότι θα χρειάζονται πρόσθετα έγγραφα και επιβεβαιώσεις ενώ θα πρέπει να καταβάλλεται το ΦΠΑ στο τελωνείο, δημιουργεί μια δικαιολογημένη αναστάτωση».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προνοούνται ποσοτικοί περιορισμοί και εισαγωγικοί δασμοί και εξέφρασε την άποψη ότι «οι σοβαρές κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ήδη προετοιμαστεί στη βάση των νέων δεδομένων».

Αναφερόμενος στα πιο βασικά κεφάλαια που αφορούν τη διακίνηση των προϊόντων είπε ότι το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας αφορά την πτυχή η οποία προνοεί ότι δεν θα υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί και εισαγωγικοί δασμοί μεταξύ της Ευρώπης και της Βρετανίας, άρα ως γενική αρχή δεν θα υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα που θα διακινούνται μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας στα προϊόντα που τηρούν τους κανόνες καταγωγής τους και μπορούν να χαρακτηριστούν κοινοτικά ή αγγλικά. Δηλαδή, για τα κυπριακά διευκρίνισε ότι, «πρέπει να ικανοποιείται το κριτήριο το οποίο προνοεί ότι το ποσοστό των πρώτων υλών επιτρέπει στο προϊόν να τηρεί τους κανόνες καταγωγής του και να ονομάζεται κυπριακό».

Κανονικά το χαλούμι και οι πατάτες

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «το χαλούμι το οποίο αποτελείται από 100% κυπριακό γάλα και πρώτες ύλες από την Κύπρο είναι κοινοτικό προϊόν, ως εκ τούτου μπορεί να εξαχθεί χωρίς δασμούς. Το ίδιο και οι πατάτες και τα άλλα γεωργικά προϊόντα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο χυμός που εισάγεται συνήθως στην Κύπρο από τη Βραζιλία ο οποίος τυγχάνει σημαντικής επεξεργασίας σε βαθμό που να μπορεί να εξαχθεί ως κυπριακό προϊόν, διότι τηρεί τους κανόνες καταγωγής».

Εξήγησε ότι ένα προϊόν για να τηρεί τους κανόνες καταγωγής θα πρέπει:

•Πρώτον, η προστιθέμενη αξία που θα δοθεί στο προϊόν θα είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να του επιτρέπει να πάρει την καταγωγή της χώρας που θα το εξαγάγει.

•Δεύτερο, να αλλάξει η δασμολογική κλάση κατάταξης του αρχικού προϊόντος σε σχέση με το τελικό προϊόν.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος εξάγει προς τη Βρετανία και μεγάλες ποσότητες φαρμάκων.

Τα άλλα κεφάλαια

Το δεύτερο κεφάλαιο της συμφωνίας, είπε ο κ. Τσιακκής, αφορά την εξαγωγή προϊόντων που έχουν φυτουγειονομικά χαρακτηριστικά (τρόφιμα, παρασκευάσματα από κρέας κι άλλα) και πρέπει να συνοδεύονται από αποδεικτικά έγγραφα ότι είναι απαλλαγμένα από ασθένειες, φυτοφάρμακα και άλλες ουσίες.

Το τρίτο κεφάλαιο αφορά τη διακίνηση των προϊόντων από τις χώρες της Ευρώπης προς τη Βρετανία για τα οποία από την 1/1/2021 θα ακολουθείται, πριν την είσοδο τους στη Βρετανία, η διαδικασία ελέγχου τρίτων χωρών, η οποία θα είναι πιο περίπλοκη και χρονοβόρα από ότι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

Τέταρτο κεφάλαιο, είναι η καταβολή του ΦΠΑ στο τελωνείο κατά την εισαγωγή του προϊόντος στη Βρετανία, όπως γίνεται για τα προϊόντα που φθάνουν από τρίτες χώρες. «Κάτι που σημαίνει πρόσθετες οικονομικές ανάγκες για τις κυπριακές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στη Βρετανία», επεσήμανε.

Το πέμπτο και εξίσου σημαντικό κεφάλαιο έχει να κάνει με τα πρότυπα ποιότητας των προϊόντων στα οποία θα καθιερωθούν πλέον τα βρετανικά πρότυπα. Δηλαδή τα προϊόντα που θα φθάνουν στη Βρετανία θα πρέπει να τηρούν τα βρετανικά πρότυπα όπως για παράδειγμα ηλεκτρικές συσκευές ή τα αυτοκίνητα τα οποία θα πρέπει να παράγονται πλέον και με βρετανικά πρότυπα, εάν πρόκειται να διοχετευτούν στη βρετανική αγορά.

Της Ηρώς Ευθυμίου