You are here

Σε απόγνωση το λιανικό εμπόριο

10/11/2020 06:49

Στο Δεκέμβριο ο οποίος θεωρείται ο πιο δραστήριος οικονομικά μήνας, εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες χάνουν το Black Friday και κατέρχονται πλέον σε κινητοποιήσεις για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους.

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου, σχολιάζοντας τις δυναμικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζει η ΠΟΒΕΚ την Τετάρτη, είπε ότι έχουν αποστείλει δεκάδες επιστολές προς τους κυβερνώντες λαμβάνοντας πάντα την ίδια απάντηση, ότι δεν μπορούν να έχουν συνάντηση με όλες τις επαγγελματικές ομάδες.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «οι εισπράξεις των επιχειρήσεων είναι μηδαμινές με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των ενοικίων ενώ μεγάλος βραχνάς έχει καταντήσει η πληρωμή των δόσεων που θα αρχίσουν οι τράπεζες να απαιτούν από την 1η Ιανουαρίου», ανέφερε.

Θεωρεί ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση το μέτρο της κυβέρνησης για στήριξη της εργασίας, το οποίο συγκράτησε την αύξηση της ανεργίας, αλλά δεν βοήθησε στην επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας των επιχειρήσεων, υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα καταστήματα στα malls διότι μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού ο κόσμος φοβήθηκε και δεν επισκέπτεται τα καταστήματα.

«Χάνουμε και την Black Friday η οποία μας έδινε μεγάλη ανάσα το Νοέμβριο σηματοδοτώντας τις γιορτινές αγορές. Το λιανικό εμπόριο επηρεάζεται και από άλλες συναφείς δραστηριότητες που έχουν καθηλωθεί όπως οι γάμοι και βαφτίσεις. Όταν δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις πως θα δουλέψουν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης», διερωτήθηκε.

Πρόσθεσε ότι προωθούν τις ηλεκτρονικές αγορές σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν.

Έξω από το προεδρικό την Τέταρτη

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο καλεί τα μέλη της η ΠΟΒΕΚ την Τετάρτη για να απαιτήσουν επίλυση των προβλημάτων τους.  Ζητούν δίκαιη και ισότιμη κατανομή των συνεπειών της κρίσης ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις τους, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Στέφανος Κουρσάρης, υπογραμμίζοντας ότι έληξε η περίοδος των υπομνημάτων και επιστολών.

Τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζουν τον κύκλο εργασιών τους αποκλειστικά στον τουρισμό οδηγούνται στην πτώχευση ενώ αυξάνονται συνεχώς και οι επιχειρήσεις που βγαίνουν σε πλήρη αναστολή εργασιών διότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τα πρωτόκολλά δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις επιχειρήσεις».

Υπέδειξε ότι «εξαντλήθηκε η υπομονή μας, διότι η κυβέρνηση δεν προωθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για μείωση των ενοικίων ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τον νόμο για αναστολή των εξώσεων. Από την άλλη ο υπουργός οικονομικών απορρίπτει την αναστολή των εκποιήσεων ενώ οι τράπεζες θα αρχίσουν να απαιτούν τις δόσεις τους. Όλα αυτά μας εξωθούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις», είπε.

Δύσκολη έως τραγική η κατάσταση μικρών επιχειρήσεων

Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου και ο εκπρόσωπος του συνδέσμου καταστηματαρχών πεζοδρόμων Λευκωσίας Λάκης Ζωίδης, λέγοντας ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη έως τραγική διότι έχει μειωθεί ο τζίρος μας πέραν του 70% ενώ οι πιέσεις είναι αφόρητες και στο θέμα των ενοικίων και στο θέμα της ρευστότητας».

Εξέφρασε τη θέση ότι πολλές επιχειρήσεις περνούν δύσκολες στιγμές λόγω του μειωμένου τζίρου τους και των δυσκολιών να προσεγγίσουν σε χρηματοδότηση.

«Οι τράπεζες δυστυχώς μας έχουν γυρίσει τις πλάτες ενώ σύντομα θα αρχίσουν να απαιτούν τις δόσεις τους», είπε χαρακτηριστικά.

Της Ηρώς Ευθυμίου