You are here

Σε κοινωνικά δίκτυα το 73% των επιχειρήσεων

10/12/2019 12:42

Ποσοστό 73,0% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους στην Κύπρο κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Facebook, LinkedIn κλπ) είναι τα πιο δημοφιλή μεταξύ των επιχειρήσεων (71,3%). Ιστολόγια (blogs) ή μικροϊστολόγια (microblogs) όπως το Twitter είναι η δεύτερη επιλογή (28,7%), ενώ οι ιστότοποι διαμοιρασμού περιεχομένου πολυμέσων όπως το YouTube, το Flickr κλπ ακολουθούν με 28,2%. Τα εργαλεία ανταλλαγής γνώσεων που βασίζονται στη Βικιπαίδεια (Wikis) χρησιμοποιούνται από το 4,7% των επιχειρήσεων.

Οι εφαρμογές φωνητικών κλήσεων ή βιντεοκλήσεων μέσω διαδικτύου (Skype, WhatsApp κτλ) χρησιμοποιούνται από το 53,6% των επιχειρήσεων. Σε μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φτάνει το 78,9%.

Μέτρα ασφαλείας

Το 82,9% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν ένα ή περισσότερα μέτρα ασφαλείας για να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα, την αυθεντικότητα, τη διαθεσιμότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων τους.

Μερικά από τα πιο κοινά μέτρα ασφαλείας που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι η χρήση κωδικών πρόσβασης, διατήρηση ενημερωμένου λογισμικού, η ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων, ο έλεγχος πρόσβασης δικτύου κλπ. Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό φθάνει το 100%, στις μεσαίες το 96,8% και στις μικρές 80,4%.

Το 2019, 23,1% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Στις μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82,0%, στις μεσαίες στο 47,1% και στις μικρές στο 18,2%. 10,9% των επιχειρήσεων προσέλαβαν ή προσπάθησαν να προσλάβουν προσωπικό με εξειδικευμένες δεξιότητες ΤΠΕ κατά το 2018. Περίπου οι μισές (4,8%) ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να καλύψουν αυτές τις κενές θέσεις.

Κατά το 2019 οι συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν μια στις δυο επιχειρήσεις με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους (49,3%) έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πάνω από 30Mbit/s σε σύγκριση με 35,4% το 2018.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Κατά το 2018, 13,0% των επιχειρήσεων με 10 ή περισσότερους υπαλλήλους πραγματοποίησε πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών (“apps”).

Ποσοστό 12,0% των επιχειρήσεων έλαβαν παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των ιστότοπων ή εφαρμογών της επιχείρησής τους, ενώ το 5,4% έλαβε παραγγελίες μέσω εξειδικευμένων ιστότοπων ηλεκτρονικής αγοράς ή εφαρμογών.

Οι πωλήσεις μέσω ιστότοπων ή εφαρμογών παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους τομείς Nace Rev. 2 Τομέας I (Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης) και Τομέας G (Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο). Το 33,7% των επιχειρήσεων που ανήκουν στον Τομέα Ι και το 13,7% των επιχειρήσεων που ανήκουν στον Τομέα G έλαβαν παραγγελίες για προϊόντα ή υπηρεσίες μέσω των ιστότοπων ή εφαρμογών.

Γ.Χ.