You are here

Βελτιώνεται το κλίμα στο λιανεμπόριο

04/07/2019 07:44

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου με τα εμπορικά κέντρα και τις υπεραγορές να καταγράφουν αύξηση του τζίρου τους, ξεπερνώντας το μούδιασμα των πρώτων μηνών του έτους.

Φορείς του λιανικού εμπορίου επισημαίνουν στη StockWatch ότι ο κλάδος κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς εκτιμώντας ότι η χρονιά θα συνεχιστεί με θετικό πρόσημο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του My Mall Limassol Ανδρέας Χατζημιτσής σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με σημαντική αύξηση στην επισκεψιμότητα και τον τζίρο γύρω στο 3,5%.

«Η αγορά κινείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», σημειώνει.

Ο διευθυντής του The Mall of Cyprus Κύπρος Χατζυστιλλής αναφέρει ότι η επισκεψιμότητα καταγράφει αύξηση πέραν του 20% με τη μείωση των πρώτων τριών μηνών να υπερκαλύπτεται μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επέκτασης που ολοκληρώθηκε τέλος Μαρτίου. Η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, αναφέρει.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κίνηση και ο τζίρος ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω», υπογραμμίζει.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών μελών του συνδέσμου καταγράφει αύξηση 2,5%-3%.

Όσον αφορά τις υπεραγορές, ο εκτελεστικός γραμματέας του συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο ο τζίρος των υπεραγορών παρουσιάζει μια αύξηση γύρω στο 2% επισημαίνοντας ότι σε αυτό συντείνουν οι προσφορές, η λειτουργία των υπεραγορών τις Κυριακές και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός.

«Ευελπιστούμε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο θετικοί για τον τομέα των υπεραγορών», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε μικρή βελτίωση τον Ιούνιο λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων σχετικά με τις πρόσφατες πωλήσεις και τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 2,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JCC, η αξία των συναλλαγών των κυπρίων με πιστωτικές κάρτες στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 26% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου.

Της Γεωργίας Χαννή