You are here

Τελωνεία: Ομαλά οι πρώτες μέρες

04/01/2021 15:47

Χωρίς προβλήματα κύλησαν οι πρώτες μέρες της εφαρμογής της προκαταρκτικής συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, o υπεύθυνος τελωνείου στο Αεροδρόμιο Λάρνακας Χρίστος Χρίστου, ανέφερε ότι κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας δεν παρουσιάστηκαν οποιαδήποτε ουσιαστικά προβλήματα.

«Ωστόσο, παρουσιάστηκαν κάποια τεχνικά θέματα στα ηλεκτρονικά συστήματα του Τμήματος, η επίλυση των οποίων εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν», είπε.

Τόνισε επίσης ότι, έχουν εφαρμοστεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και πως, παρά το γεγονός ότι υπήρξε αυξημένος όγκος εργασίας και ερωτήματα από το ευρύ κοινό, «μπορούμε να πούμε ότι οι πρώτες μέρες εφαρμογής της συμφωνίας κυλήσαν ομαλά».

Μιλώντας στη StockWatch, ο διευθυντής του κυπριακού συνδέσμου τελωνειακών πρακτόρων Σωτήρης Παναγιώτου, σημείωσε ότι επί του παρόντος, δεν φαίνεται να αλλάζει οτιδήποτε στις διαδικασίες που ακολουθούνται. Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι προηγούμενες ήταν ουσιαστικά μέρες αργίας που δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη εικόνα.

Ο κ. Παναγιώτου επεσήμανε πως τα υφιστάμενα δεδομένα είναι προσωρινά και πως εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν σήμερα, δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα. «Απλά υπάρχει το πιστοποιητικό καταγωγής ενός προϊόντος, το οποίος μπορεί να ζητήσει ο εισαγωγέας», είπε.

Παρ’ όλα αυτά ανέφερε ότι «είναι ακόμα νωρίς και οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ουσιαστικά δεν έχουν δουλέψει ακόμα με τα νέα δεδομένα», λόγω των ημερών των γιορτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του τμήματος, η προκαταρκτική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Ην. Βασιλείου διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς για όλα τα αγαθά που πληρούν τους κανόνες καταγωγής, που σημαίνει ότι για τα εμπορεύματα που κατάγονται από το ένα μέρος και εξάγονται στο άλλο, θα καταβάλλονται μηδενικοί εισαγωγικοί δασμοί.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να παρουσιάζεται βεβαίωση καταγωγής προϊόντος. Προϊόντα που δεν θα θεωρούνται καταγόμενα θα υπόκεινται στον γενικό συντελεστή δασμού που ισχύει για οποιαδήποτε τρίτη χώρα.

Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ, κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από το Ην. Βασίλειο θα καταβάλλεται ΦΠΑ σύμφωνα με τον συντελεστή που αντιστοιχεί σε κάθε εμπόρευμα.

Για τους φόρους κατανάλωσης, σημειώνεται ότι οι εν εξελίξει διακινήσεις προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης μεταξύ της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου κατά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, θα αντιμετωπίζονται ως ενδοενωσιακές διασυνοριακές διακινήσεις προϊόντων υποκείμενων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Ωστόσο, από την 1/1/2021 οι διακινήσεις προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ θα καταστούν εισαγωγές και εξαγωγές αντίστοιχα.

Της Μαρίας Χαμπή