You are here

Τελωνείο: Έτοιμο και για Brexit χωρίς συμφωνία

14/12/2020 17:33

Έτοιμα είναι τα ηλεκτρονικά συστήματα του Τμήματος Τελωνείων μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από ην ΕΕ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις 31 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, η ΕΕ και το ΗΒ συμφώνησαν σε μία μεταβατική περίοδο, η οποία τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Επί του παρόντος, αναμένεται η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΒ για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών (Free Trade Agreement).

Σύμφωνα με την Ανώτερη Τελωνειακό Λειτουργό Αναστασία Παναγιώτου, αν υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (Free Trade Agreement), αυτή θα υλοποιηθεί με τα υφιστάμενα συστήματα και συγκεκριμένα το TARIC.

Σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, θα εφαρμόζονται οι διαδικασίες και έλεγχοι που διενεργούνται για οποιαδήποτε άλλη «τρίτη» χώρα.

Για τα εμπορεύματα που θα εξαχθούν πριν τις 31.12.2020, δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση στις τελωνειακές διαδικασίες και θα μπορούν να ολοκληρωθούν χωρίς την καταβολή εισαγωγικών δασμών και ΦΠΑ.

Σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, υπάρχει πιθανότητα να παραχωρείται προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση σε συγκεκριμένα προϊόντα, δηλαδή θα καταβάλλονται μηδενικοί ή μειωμένοι εισαγωγικοί δασμοί στα εμπορεύματα που κατάγονται από το ΗΒ όταν αυτά θα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην ΕΕ και στα εμπορεύματα καταγωγής ΕΕ όταν αυτά θα εισάγονται στο ΗΒ.

«Τα συστήματα είναι έτοιμα για να δεχθούν ηλεκτρονικές διασαφήσεις όπου το ΗΒ θα εμφανίζεται ως τρίτη χώρα», σημειώνει.

Όσον αφορά τις τελωνειακές διαδικασίες, θα απαιτείται η υποβολή διασαφηνίσεων εισαγωγής καθώς και η προσκόμιση των απαραίτητων εγγράφων τελωνισμού (τιμολόγιο, κιβωτολόγιο, φορτωτική, άδειες κλπ). Το ίδιο ισχύει και για τα εξαγωγικά προϊόντα.

Τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε τελωνειακούς ελέγχους για σκοπούς επαλήθευσης των δηλώσεων. Επιπρόσθετα, τα εμπορεύματα θα υπόκεινται σε ελέγχους συμμόρφωσης για σκοπούς ασφάλειας, υγείας και περιβάλλοντος.

Το Τμήμα Τελωνείων έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση των οικονομικών φορέων και έχουν διαβιβαστεί οι σχετικές οδηγίες προς το προσωπικό.

Με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των ερωτημάτων που πρόκειται να προκύψουν από τους πολίτες και τον επιχειρηματικό κόσμο για τελωνειακά θέματα σε σχέση με το BREXIT, έχει δημιουργηθεί η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο [email protected] όπου μπορούν να υποβάλλονται ερωτήματα αποκλειστικά για θέματα BREXIT. Η ηλεκτρονική διεύθυνση έχει τεθεί σε λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα το κοινό και ο επιχειρηματικός κόσμος μπορούν να ανατρέχουν στην Ιστοσελίδα του Τμήματος όπου υπάρχει κείμενο σχετικό με την αποχώρηση του ΗΒ και έχουν αναρτηθεί οι Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ-Frequently Asked Questions) για το θέμα αυτό».

Της Γεωργίας Χαννή