You are here

Οι «Άγ. Βασίληδες» της Ευρώπης όταν δεν υπήρχε covid

29/12/2020 12:25

Τις χώρες που αποτελούν τους βασικούς εξαγωγείς επιλεγμένων χριστουγεννιάτικων προϊόντων στην Ευρώπη καταγράφει η Eurostat. Την πρωτιά κατέχει η Δανία από την οποία προήλθε το 68% των ενδο-ευρωπαϊκών εξαγωγών χριστουγεννιάτικων δέντρων το 2019.

Η Eurostat καταγράφει τις χώρες από τις οποίες προήλθαν βασικά χριστουγεννιάτικα προϊόντα το 2019, όπως χριστουγεννιάτικα δέντρα, κεριά, γαλοπούλες, σοκολάτες, αεριούχο κρασί, αρκουδάκια, σετ τραινάκι, κονσόλες παιχνιδιών, γάντια, στολές του σκι, μπότες του σκι, παγοπέδιλα και χριστουγεννιάτικες κάλτσες.

Με βάση τα στοιχεία, η Γαλλία εξήγαγε το 54% των αεριούχων κρασιών και το 51% των γαλοπούλων που εξάχθηκαν συνολικά εντός της ΕΕ το 2019.

Από την Πολωνία προήλθε το 41% των συνολικών εξαγωγών κεριών και από την Σουηδία το 37% των εξαγωγών παγοπέδιλων. Η Γερμανία εξήγαγε 32% των παιδικών σετ τραίνων και η Ολλανδία το 31 των κονσόλων παιχνιδιών. Το 31% των εξαγωγών σοκολάτας προήλθε από τη Γερμανία, ενώ το 30% των εξαγωγών γαντιών προήλθε από το Βέλγιο.

Η Ιταλία πραγματοποίησε το 26% των συνολικών εξαγωγών σε μπότες για σκι και η Ολλανδία το 22% των συνολικών εξαγωγών σε αρκουδάκια.

Η Πολωνία πραγματοποίησε το 19% του συνόλου των ενδο- ευρωπαϊκών εξαγωγών σε στολές σκι και η Ιταλία εξήγαγε το 18% των χριστουγεννιάτικων καλτσών.

Της Μαρίας Χαμπή