You are here

Νέοι κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο

28/08/2021 11:14

Νέοι κανόνες στο ηλεκτρονικό εμπόριο τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος τελωνείων, από την 1η Ιουλίου 2021, η απαλλαγή από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για την εισαγωγή αγαθών, η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα €17,09 καταργήθηκε, ως εκ τούτου τα αγαθά επιβαρύνονται με ΦΠΑ από το πρώτο ευρώ.

Η απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς, σε απευθείας αποστολές από τρίτες χώρες η πραγματική αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα €150 ανά αποστολή, εξακολουθεί να παραχωρείται. Εξαιρούνται τα οινοπνευματώδη, καπνικά, αρώματα και κολόνιες.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2021, τέθηκε σε εφαρμογή το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτες χώρες, των οποίων η πραγματική αξία δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ (μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές IOSS). Τα αγαθά αποστέλλονται ή μεταφέρονται απευθείας από χώρα εκτός της ΕΕ στην Ένωση. Από το ειδικό αυτό καθεστώς εξαιρούνται τα αγαθά που υπόκεινται σε φόρους κατανάλωσης.

Το πρόσωπο που χρησιμοποιεί το ειδικό καθεστώς στις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών από τρίτες χώρες, επιβάλλει το ΦΠΑ κατά τον χρόνο της αποδοχής της πληρωμής από τον αγοραστή. Το ΦΠΑ επιβάλλεται με το συντελεστή που ισχύει στο κράτος μέλος της (ΚΜ) όπου τα αγαθά πρόκειται να παραδοθούν.

Σε κάθε υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο που χρησιμοποιεί το εν λόγω ειδικό καθεστώς (ηλεκτρονική επιχείρηση πωλήσεων ή ηλεκτρονική διεπαφή/πλατφόρμα), χορηγείται ένας ατομικός αριθμός φορολογικού μητρώου ΦΠΑ (αριθμός IOSS). Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται από τους ταχυδρομικούς φορείς και τους παρόχους υπηρεσιών ταχυμεταφορών στη δήλωση των αγαθών προς τις τελωνειακές αρχές κατά την εισαγωγή. Η δήλωση γίνεται με τη συμπλήρωση και υποβολή τελωνειακής διασάφησης με συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων.

Με την υποβολή της διασάφησης, οι τελωνειακές αρχές προβαίνουν σε αυτόματο έλεγχο της εγκυρότητας του ατομικού αριθμού φορολογικού μητρώου ΦΠΑ (αριθμός IOSS) στη βάση δεδομένων φορολογικού μητρώου του ΦΠΑ. Εφόσον ο αριθμός IOSS είναι έγκυρος, η εισαγωγή δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Την ευθύνη για την παροχή του έγκυρου αριθμού IOSS στη διασάφηση φέρει ο πωλητής ή η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εάν δεν υπάρχει καταχώρηση του αριθμού IOSS στην διασάφηση εισαγωγής και δεν επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα του, δεν παραχωρείται απαλλαγή από το ΦΠΑ. Η αναγραφή του αριθμού IOSS σε άλλα έγγραφα ή αποδείξεις δεν μπορεί να δικαιολογήσει απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ έστω και αν αυτός ήδη καταβλήθηκε κατά την αγορά των αγαθών.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι ηλεκτρονικές επιχειρήσεις πωλήσεων ή ηλεκτρονικές διεπαφές χρησιμοποιούν τη μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές IOSS, ο τελωνισμός των αγαθών μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε ΚΜ της ΕΕ ανεξάρτητα από τον τελικό τους προορισμό.

Αντίθετα όταν οι ηλεκτρονικές επιχειρήσεις πωλήσεων ή ηλεκτρονικές διεπαφές δεν έχουν εγγραφεί στη μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές IOSS, ο ΦΠΑ εισπράττεται μόνο στο ΚΜ παράδοσης των αγαθών.