You are here

ΚΟΕ: Ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης

07/01/2019 11:50

Βελτίωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Δεκέμβριο 2018 το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2018. Η βελτίωση οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες και στη μεταποίηση. Η οριακή βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές και ανάμεσα στους καταναλωτές δεν είχε σημαντική επίπτωση στον δείκτη.

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες τιμές που κατέγραψε ο δείκτης κατά το 2018 ξεπέρασαν σημαντικά τον μακροχρόνιο μέσο όρο (100 μονάδες), ενώ τον Ιανουάριο 2018 ο δείκτης έφτασε στο ψηλότερο του επίπεδο ιστορικά. Κατά μέσο όρο, ο δείκτης ανήλθε στις 115,4 μονάδες το 2018 συγκριτικά με 114,8 το 2017.

Το 2018 επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση, καθώς επίσης και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κυμάνθηκε, κατά μέσο όρο, στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2017. Αντίθετα, το 2018 σημειώθηκε σημαντική ενδυνάμωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό τομέα, συγκριτικά με το 2017.

Τονίζεται ότι τα ψηλά επίπεδα οικονομικής εμπιστοσύνης που έχουν επιτευχθεί στην Κύπρο αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και με ενδυνάμωση των προσδοκιών για αύξηση του κύκλου εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.

Η αύξηση του κλίματος στη μεταποίηση οφείλεται σε βελτίωση των αξιολογήσεων για τα τρέχοντα αποθέματα και σε θετικότερες εκτιμήσεις για τη μελλοντική παραγωγή. Το κλίμα στις κατασκευές καλυτέρευσε οριακά λόγω λιγότερο αρνητικών αξιολογήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα.

Η υποχώρηση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης (πωλήσεις, αποθέματα) και πιο συγκρατημένων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Οι καταναλωτές αναθεώρησαν ελαφρώς προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου γενικότερα, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί οριακά το καταναλωτικό κλίμα.

Της Γεωργίας Χαννή