You are here

Στήριξη καταστημάτων ιστορικού πυρήνα Λάρνακας

27/04/2022 15:45

Δήμος Λάρνακας, Τράπεζα Κύπρου και Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της πόλης, εξήγγειλαν σήμερα από κοινού πρόγραμμα για στήριξη των καταστημάτων του Εμπορικού Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που δόθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Απριλίου στον Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε πως «το ιστορικό εμπορικό κέντρο αποτελεί διαχρονικά τον «ιστορικό πυρήνα» της εμπορικής ζωής της πόλης και συνθέτει τη βασικότερη έκφανση της τοπικής οικονομίας μιας πόλης. Το Εμπορικό Κέντρο της Λάρνακας είναι ελκυστικό και όμορφο, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και ανοίγει την αγκαλιά του προς όλους, ενώ είναι ένας χώρος που συνδυάζει πολλές δραστηριότητες και προσφέρεται τόσο για ψώνια, όσο και  για ψυχαγωγία με τους πολλούς και διαφορετικούς χώρους που το εμπλουτίζουν».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, με τα έργα τα οποία βρίσκονται περιμετρικά από αυτό, όπως είναι η Δημοτική Αγορά που ολοκληρώνεται σύντομα, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού ο οποίος φιλοξενεί και το Κέντρο Λαϊκής Δημιουργικότητας, ο Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης,  το συγκρότημα Ζουχούρι και η ανάπλαση οδών και διευκόλυνση ΑΜΕΑ, το Κέντρο έχει πλέον αποκτήσει ακόμα περισσότερη ομορφιά και γραφικότητα που θα το κρατάνε πάντα ζωντανό και δραστήριο».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας στην ομιλία του αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των νέων έργων, μέρος των οποίων αφορούν το Εμπορικό Κέντρο «όπως είναι η ανάπλαση της Πλατείας Αλκής και Ακροπόλεως και η πλακόστρωση των οδών Ερμού, Ζήνωνος Κιτιέως μαζί με όλους τους κάθετους δρόμους που συνδέουν το Εμπορικό Κέντρο με το Παραλιακό Μέτωπο των Φοινικούδων. Ο Δήμος εμπλουτίζοντας περαιτέρω το Εμπορικό μας Κέντρο, θα προχωρήσει σε βελτιωτικές ενέργειες όπως είναι η τοποθέτηση επιπλέον παγκακίων και η τοποθέτηση σκιάστρων στις οδούς Ζήνωνος, Ερμού και Ζήνωνος Πιερίδη».

Σημείωσε ακόμα ότι «το σύμπλεγμα του Εμπορικού Κέντρου της Λάρνακας με τις υποδομές και τα καταστήματα του αποτελεί ένα μοναδικό σημείο της πόλης μας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες».

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του Προγράμματος «Υποστήριξη των Καταστηματαρχών Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας 2022», ο Δήμαρχος είπε πως «στόχος είναι η περαιτέρω ώθηση του κέντρου της πόλης. Ταυτόχρονα είμαστε σε επαφή με τον Σύνδεσμο για την επιλογή κάποιας εξειδικευμένης βοήθειας με ειδικούς σε θέματα ερευνών και μάρκετινγκ με στόχο την υιοθέτηση και προώθηση μιας ενιαίας κοινής ταυτότητας του εμπορικού Κέντρου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να έχει όλα όσα προσφέρει οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου» είπε και έφερε ως παράδειγμα γι’αυτό που επιδιώκεται να γίνει στο ιστορικό κέντρο της Λάρνακας, την Οδό Στασικράτους στη Λευκωσία.

Εξέφρασε ακόμα την εκτίμηση ότι με την δημιουργία νέων ξενοδοχείων στη Λάρνακα αλλά και το μεγάλο έργο της ενιαίας ανάπτυξης μαρίνας και λιμανιού, η πόλη του Ζήνωνα θα είναι τα επόμενα χρόνια ο νούμερο ένα προορισμός για επενδύσεις.

Στην δική του ομιλία ο Μιχάλης Σιατάνης, Περιφερειακός Διευθυντής Λάρνακας – Αμμοχώστου είπε πως «το συγκεκριμένο Πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής της Τράπεζας για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από ουσιαστικές δράσεις. Στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις των καταστηματαρχών σε διάφορα θέματα ασφάλειας, όπως πρώτες βοήθειες, η πρόληψη και αντιμετώπιση φωτιάς σε εργασιακό χώρο κ.ά. από εξειδικευμένους συνεργάτες και Μέλη του SupportCY».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ετοιμότητα της Τράπεζας να στηρίξει και να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της Λάρνακας, ούτως ώστε να ανταπεξέλθουν αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύει όλος ο κόσμος παγκόσμια, από την πανδημία του κορονοιού και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Σιατάνης παρέδωσε στον Δήμαρχο Λάρνακας εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου ένα απινιδωτή ο οποίος θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας ευχαρίστησε τον κ. Σιατάνη για την προσφορά του απινιδωτή και είπε πως «προσπάθειες όπως αυτές της Τράπεζας Κύπρου, δίνουν ώθηση, τοποθετούν τις βάσεις και συμβάλουν στις ενέργειες για στήριξη και αναζωογόνηση του  Ιστορικού Εμπορικού Κέντρο της Λάρνακας».

Ο Δημήτρης Δημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταστηματαρχών του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Λάρνακας,  ευχαρίστησε τον Δήμο Λάρνακας και την Τράπεζα Κύπρου για τις ενέργειες και διαβεβαίωσε ότι «ο Σύνδεσμος βρίσκεται στη διάθεση τους για συζήτηση και εφαρμογή περαιτέρω ενεργειών και δράσεων».

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας, το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για το προσωπικό των καταστημάτων του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου της πόλης.