You are here

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο 2018

08/06/2018 12:57

Στο 4% ανήλθε ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2018 από 3,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση, με τους τομείς των κατασκευών και του τουρισμού να δίνουν την ώθηση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι ανάπτυξη παρουσιάζουν οι πλείστοι τομείς της οικονομίας πλην των τραπεζών που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη έχει ο τομέας των κατασκευών αλλά και του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Συνολικά, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018 στα €4249,3 εκ. παρουσιάζοντας μεγέθυνση €163,9 εκ. σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 1% από ανάπτυξη 1,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

Ο τομέας των κατασκευών συνεισέφερε €211,3 εκ. σημειώνοντας αύξηση €29,3 εκ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου που περιλαμβάνει και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια παρουσίασε αύξηση 5,5% σε ετήσια βάση. Η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία ανήλθε στα €967,1 εκ. από €916,7 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση €50,4 εκ. σε ένα χρόνο. 

Η συνεισφορά της δημόσιας διοίκησης ανήλθε στα €794,4 εκ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση €13,8 εκ.

Ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων συνεισέφερε €374,4 εκ. από €357,7 εκ.

Αύξηση παρουσιάζει και η συνεισφορά του κλάδου ορυχείων, μεταποιητικών βιομηχανιών και διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Αντίθετα, μειωμένη κατά €2 εκ. είναι η συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σταθερή αναπτυξιακή πορεία

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ότι δείχνουν με έναν ακόμα τρόπο τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, η κυπριακή οικονομία συνεχίζει να διαψεύδει θετικά τις προβλέψεις, αφού η προηγούμενη εκτίμηση για την ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ήταν 3,8% ενώ η μεγέθυνση της οικονομίας στο σύνολο του 2018 εκτιμάται πλέον τουλάχιστον 4,0% δηλαδή ψηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις.

Σημειώνει ότι πρόκειται για το δεκατοτρίτο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικό ρυθμό ανάπτυξης από τις αρχές του 2015.«Αυτά τα αποτελέσματα, σε πολιτικό επίπεδο, έρχονται να διαψεύσουν εκείνους που πριν μερικά χρόνια, επικρίνοντας την οικονομική στρατηγική της Κυβέρνησης, προέβλεπαν ότι η οικονομία της χώρας μας θα έμπαινε σε φαύλο κύκλο ύφεσης», τονίζει

Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνει, «οι προσπάθειες του κυπριακού λαού που έχουν ως αποτέλεσμα την αναπτυξιακή έφεση που παρουσιάζει η οικονομία δημιουργούν και την υποχρέωση στην Κυβέρνηση να συνεχίσει με αποφάσεις, ενέργειες και πολιτικές της για να επισφραγίσει και να διατηρεί ένα ευρύτερο περιβάλλον σταθερότητας, όπως και για να στηρίζει αλλά και να ενισχύει ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή τάση της οικονομίας μας».

Της Γεωργίας Χαννή