You are here

Προχωρούν με πρόταση Αβέρωφ για ταρίφες λιμανιού

27/01/2022 10:45

Το υπουργείο επεξεργάζεται σενάρια στη βάση των προτάσεων που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, σε σχέση με τις αυξήσεις που αναμένεται να επιβληθούν στις ταρίφες του λιμανιού Λεμεσού, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο.

Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι ήδη η αρμόδια ομάδα αξιοποίησης λιμένων του υπουργείου Μεταφορών, έχει ετοιμάσει κάποια σενάρια και εισηγήσεις που θα συζητηθούν με τον Γενικό Εισαγγελέα, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να είναι νομικά και διαδικαστικά σωστές.

Η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία έθεσε ενώπιον του υπουργού Μεταφορών μέσω σχετικής επιστολής, αφορά σε αποποίηση μέρους ή και του συνόλου των εσόδων που θα έχει το κράτος, από τις αυξήσεις που προτίθενται να επιβάλουν στις λιμενικές χρεώσεις οι διαχειρίστριες εταιρείες του λιμανιού.

Ανάλογη εισήγηση απέστειλε στο υπουργείο Μεταφορών ο γδ της ΟΕΒ, ενώ στην ίδια κατεύθυνση απορρόφησης των αυξήσεων από το κράτος, κινείται και εισήγηση της ΔΗΠΑ.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι έχει συζητήσει την εν λόγω πρόταση με τον κ. Νεοφύτου και πως στόχος είναι οι αυξήσεις, από τις οποίες το 63% αναλογεί στο κράτος, «να απορροφηθούν με άλλο τρόπο και να μην φτάσουν στον καταναλωτή». Σημείωσε πως οι επικείμενες αυξήσεις υπολογίζονται στα €300, ενώ «αν βρούμε τη λύση», θα μειωθούν στα €30.

«Δεν είναι καιρός εν μέσω κορωνοϊού να επιβληθούν αυξήσεις. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης είναι αρκετά καλά για το κράτος, οπότε μπορούμε να εξετάσουμε πως να επιστρέψουμε μέρος των εσόδων πίσω στην αγορά», είπε. Όπως ανέφερε, τα έσοδα τα 5 τελευταία χρόνια της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών έχουν φτάσει περίπου τα €250 εκατ, σημειώνοντας ότι την ίδια περίοδο για τα προηγούμενα 5 έτη, τα έσοδα ήταν γύρω στα €89 εκατ.

Απαιτείται το πράσινο φως από ΕΕ, λέει η ελεγκτική υπηρεσία

Πάντως, η ελεγκτική υπηρεσία, υπέδειξε μέσω ανάρτησης στο Twitter ότι για την αποποίηση μέρους των εισπράξεων του κράτους από τους ανάδοχους, χρειάζεται η εξασφάλιση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ελεγκτική υπηρεσία, σημειώνει ότι η ίδια «στο ενδεχόμενο τροποποίησης των συμβάσεων του Λιμανιού Λεμεσού ώστε το κράτος να απεμπολίσει μέρος των εισπράξεων του από τους αναδόχους», θα τοποθετηθεί όταν αυτό αχθεί ενώπιον της ΚΕΑΑ (Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων).

«Σε κάθε περίπτωση, προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση έγκρισης από την ΕΕ ως κρατική ενίσχυση», τονίζει.

Ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών το ΑΚΕΛ

Σχολιάζοντας την πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε σήμερα ότι «ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να πληρώσει η κοινωνία τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών στο Λιμάνι Λεμεσού».

«Ο πρόεδρος του Συναγερμού ζήτησε χθες να απορροφήσει το κράτος –δηλαδή να πληρώσει ο κυπριακός λαός- τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που επέβαλαν οι ιδιώτες στο Λιμάνι Λεμεσού. Αντί δηλαδή να πιεστούν οι εταιρίες να πάρουν πίσω τις αυξήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να πληρώσει η κοινωνία διπλά και τριπλά τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών», σημείωσε.  

Το ΑΚΕΛ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα επιστολή του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητά ενημέρωση σχετικά με την διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού.

Η επιστολή αναφέρει πως τον Μάιο του 2018 η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, αφού αυτεπάγγελτα συζήτησε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού Λεμεσού, είχε αποφασίσει να αποστείλει όλο το σχετικό υλικό στη Γενική Εισαγγελία με σκοπό τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ή/και άλλων ευθυνών για πράξεις ή παραλείψεις που ενδεχομένως προκύπτουν από τις συμβάσεις που είχε υπογράψει η κυβέρνηση.
 
«Παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε», προστίθεται, «δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από μέρους της Γενικής Εισαγγελίας ενώ σειρά αρνητικών εξελίξεων γύρω από το θέμα του Λιμανιού Λεμεσού συνηγορούν ότι οι συμβάσεις που υπεγράφησαν είναι τουλάχιστον προβληματικές και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. Πιο πρόσφατη αρνητική εξέλιξη αποτελεί η ενέργεια της αναδόχου εταιρείας να αυξήσει τις χρεώσεις», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Στεφάνου, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο συμφέρον από τη  συμφωνία.

Μειώνουν ή αναβάλλουν αυξήσεις οι εταιρείες

Στο μεταξύ, μετά από διαβουλεύσεις με τις διαχειρίστριες εταιρείες στο Λιμάνι Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος χαιρέτισε την πρόθεση της εταιρείας P&O Maritime Cyprus να εφαρμόσει, από την 1η Φεβρουαρίου 2022, στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται του Λιμανιού για φορτοεκφόρτωση, ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,62%, αντί 16,6%.

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε για την απόφαση της εταιρείας Eurogate Container Terminal Limassol Ltd να καθυστερήσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την αύξηση των χρεώσεών της, ώστε να δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση να επεξεργαστεί τρόπους απάμβλυνσης του ζητήματος.

Της Μαρίας Χαμπή