You are here

Εμπόριο και ξενοδοχεία ρίχνουν την οικονομία

30/11/2020 14:44

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η συνεισφορά του χονδρικού εμπορίου στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το εννεάμηνο του 2020 με την πανδημία του κορωνοϊού να επιφέρει σημαντικές απώλειες, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία.

Συνολικά, το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα €15325,8 εκ. παρουσιάζοντας μείωση €822,4 εκ. σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019.

Ο τομέας του χονδρικού και λιανικού εμπορίου παρουσίασε μείωση 15,2% σε ετήσια βάση.  Η συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία ανήλθε στα €3008,9 εκ. από €3546,5 εκ. παρουσιάζοντας μείωση €537,6 εκ. Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το εμπόριο ανέκαμψε ελαφρώς. Στον τομέα περιλαμβάνεται πέραν του χονδρικού εμπορίου, η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, η μεταφορά και αποθήκευση και οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των κατασκευών συνεισέφερε €969,2 εκ. σημειώνοντας μείωση €77,6 εκ. Σε τριμηνιαία βάση, η συνεισφορά του κλάδου αυξήθηκε.

Μειωμένη κατά €6,8 εκ. είναι η συνεισφορά των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων.

Σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη έχει ο τομέας της δημόσιας διοίκησης και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας.

Η συνεισφορά της δημόσιας διοίκησης ανήλθε στα €2941 εκ. παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση €34,7 εκ.

Ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων συνεισέφερε €1495,1 εκ. από €1515,1 εκ.

Το εννεάμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης ανέρχεται στο -5,1%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 είναι αρνητικός και υπολογίζεται σε -4,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο -4,4%.

Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: «Ξενοδοχεία και εστιατόρια», «μεταποίηση», «μεταφορές, αποθήκευση και επικοινωνίες», «χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων», «τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία», «άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών».   

Η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και των σχετικών διαταγμάτων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης της νόσου COVID-19 είχε άμεσο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία η οποία παρουσίασε επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 και σημαντική μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αφορούσαν, μεταξύ άλλων, σε περιορισμούς στη διακίνηση των πολιτών καθώς και στο προσωρινό κλείσιμο επιχειρήσεων διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων στο οποίο αποδίδεται η πρωτοφανής μείωση του 2ου τριμήνου. H άρση των πιο πάνω περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2020.

Λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης, η Στατιστική Υπηρεσία έπρεπε να προβεί σε ορισμένους υπολογισμούς όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτοί οι υπολογισμοί βασίστηκαν σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από πηγές διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή της εκτίμησης του ΑΕΠ (όπως αναλυτικά στοιχεία για τις εβδομαδιαίες ηλεκτρονικές συναλλαγές και προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ήταν κοινή από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Η Υπηρεσία τονίζει ότι τόσο οι διάφοροι περιορισμοί στις πηγές δεδομένων απόρροια της πανδημίας COVID-19 όσο και η μη έγκαιρη παραχώρηση δεδομένων που είναι καταχωρημένα σε βάσεις δεδομένων άλλων κυβερνητικών Υπηρεσιών, π.χ. του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενδεχομένως να έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη από του συνηθισμένου μεγέθους μελλοντική αναθεώρηση της εκτίμησης του ΑΕΠ (θετική ή αρνητική).

Της Γεωργίας Χαννή