You are here

Eurogate: Στα €30 εκ. το κόστος πρώτης φάσης επενδύσεων

03/06/2019 20:06

Στα €30 εκ. έφτασε το κόστος της Α` φάσης επενδύσεων της Eurogate, διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, το οποίο πλέον μπορεί να εξυπηρετεί τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία του κόσμου.
 
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου ο διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Πούρος,  στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας έχουν αγοραστεί οι δυο υπερσύγχρονες γερανογέφυρες "super post panamax", οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία εδώ και ένα μήνα, ενώ αγοράστηκαν 17 νέα οχήματα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και, επισκευάστηκαν οι τρεις παλαιότερες γερανογέφυρες και αναβαθμίστηκε εξοπλισμός που παραλήφθηκε από την Αρχή Λιμένων.
 
Επιπρόσθετα, ανέφερε, η εταιρεία προχώρησε στην εφαρμογή καινοτόμου συστήματος πληροφορικής και σε μια σειρά κατασκευαστικών έργων για βελτίωση των υποδομών του τερματικού, ενώ επεσήμανε πως ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων λειτουργίας και υποδομών του τερματικού, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση βέλτιστων διεθνών πρακτικών, έχουν καταστήσει το λιμάνι Λεμεσού σε μια από τις προηγμένες λιμενικές υποδομές στην Ανατολική Μεσόγειο, με άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των εμπορευόμενων.
 
Κατά το 2017, η Eurogate εξυπηρέτησε 547 πλοία και συνολικά 210,055 εμπορευματοκιβώτια ενώ το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός πλοίων ήταν 639 και των εμπορευματοκιβωτίων 234,497, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 16,8% και 14,1% αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με τον κ.Πούρο, συνολικά η Eurogate έχει πλέον στη διάθεση της πέντε γερανογέφυρες στη σειρά και ήδη, για πρώτη φορά, εξυπηρετήθηκαν ταυτόχρονα τρία εμπορικά πλοία, ενώ άλλες δυο γερανογέφυρες super post panamax" θα αγοραστούν στο πλαίσιο της Β` φάσης επενδύσεων που ξεκινά και που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το 2023.
 
Επίσης, η Β` φάση θα περιλαμβάνει επέκταση του χώρου στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται 600,000 εμπορευματοκιβώτια από 250,000 σήμερα, κάτι που θα συμβάλει στους στόχους για αναβάθμιση του λιμανιού της Λεμεσού σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Τα εγκαίνια των νέων γερανογεφυρών της Eurogate θα τελέσει το ερχόμενο Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.