You are here

Ευνοϊκές προοπτικές συνεργασίας Κύπρου-Ινδίας

19/04/2006 14:15

• Επιτυχής εμπορική αποστολή ΚΕΒΕ στην Ινδία


Ιδιαίτερα επιτυχή χαρακτηρίζει την εμπορική αποστολή του ΚΕΒΕ στην Ινδία, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Αντιπροέδρου Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, οι προοπτικές επιχειρηματικών συνεργασιών διαφαίνονται ευνοϊκές.

«Ανεξαρτήτως μεγεθών, η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη διαμόρφωση επιχειρηματικών συνεργασιών», τόνισε ο κ. Λουρουτζιάτης.

Στην έκθεση του Αντιπροέδρου Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ αναφέρονται και τα κυριότερα σημαντικά στοιχεία που προέκυψαν κατά την επίσημη εμπορική αποστολή. Αυτά είναι:

• Η Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και η αξιοποίηση της Κύπρου ως χώρα μέλος της EE με ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά των 430 εκ. καταναλωτών.
• Ουσιαστική προώθηση της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού αλλά και ως ενδιάμεσου σταθμού διακοπών για τους πολλούς Ινδούς που επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.
• Η προβολή της Κύπρου ως ελκυστικού τόπου εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρήσεων (ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, ανοικτή οικονομία, ελεύθερη διακίνηση συναλλάγματος, ψηλού επιπέδου νομικές, τραπεζικές και λογιστικές υπηρεσίες).
• Η Κύπρος ως ιδανικός τόπος διαμονής (καλό κλίμα, υψηλή υποδομή π.χ. τηλεπικοινωνίες, ποιότητα ζωής, ευνοούμενη κοινωνία, ψηλή επιστημονική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού).
• Η Κύπρος ως ελκυστικός χώρος για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ποιότητας ζωής.


Σύμφωνα με τον κ. Λουρουτζιάτη, η Ινδία μας ενδιαφέρει στους τομείς:

• της υψηλής τεχνολογίας και στην μεταφορά τεχνογνωσίας
• συνεργασίας στους τομείς του Εμπορίου
• συνεργασιών στη φαρμακοβιομηχανία
• δυνατότητας παραγωγής ταινιών ψυχαγωγίας για το ινδικό ακροατήριο.

Εύσημα στην κυβέρνηση

Το ΚΕΒΕ θεωρεί το γεγονός ότι η επιχειρηματική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Ινδίες έδωσε μια σημαντικότερη διάσταση στην επίσκεψή μας. «Χαιρετίζουμε την καθιέρωση αν θέλετε από τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εμπορίου τη συμμετοχή επιχειρηματικών αποστολών κατά τις επίσημες επισκέψεις τους σε ξένες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουρουτζιάτης .

«Μας ικανοποιεί ως ΚΕΒΕ ότι και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο άξονας οικονομικών συνεργασιών μέσα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης αλλά και της καλλιέργειας μιας εξωστρέφειας στην οικονομία μας είναι εξίσου σημαντικός όπως και οι πολιτικές επαφές και συνομιλίες», υπογράμμισε.

Της Γεωργίας Χαννή