You are here

Μελετούν εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά Ρωσίας

17/05/2022 16:00

Το ενδεχόμενο να ζητηθούν από την Κύπρο εξαιρέσεις στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά της Ρωσίας, όπως ζήτησαν και άλλες χώρες, εξετάζει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Μεταξύ των προτάσεων που τέθηκαν επί τάπητος από εμπλεκόμενους φορείς και βουλευτές για να ζητηθεί εξαίρεση, είναι και αυτή της  απαγόρευσης πτήσεων από την Ρωσία, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

Το θέμα της ανάγκης λήψης μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων σε τουριστικές μονάδες, οι οποίες πλήγηκαν  από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τέθηκε σήμερα αυτεπάγγελτα προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής.

Σε εισαγωγική παρέμβαση ο εισηγητής του θέματος και πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι αναμένεται η Κύπρος να απωλέσει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες από τη Ρωσία και Ουκρανία κατά την φετινή τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν σημαντικά επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να μελετηθεί η διάσταση του προβλήματος που δημιουργεί στις επιχειρήσεις ο πόλεμος στην Ουκρανία, ώστε να παρθούν μέτρα στήριξης αντίστοιχα με αυτά που λήφθηκαν για την πανδημία.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Λούση Μούσκου μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν μπορούν να στηριχθούν μεμονωμένα επιχειρήσεις, που επηρεάστηκαν από τις κυρώσεις καθώς το πελατολόγιο τους ήταν κυρίως από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για στήριξη των ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς στοιχεία καταδεικνύουν ανάκαμψη των αφίξεων κατά 80-90%, σε σχέση με το 2019, επισημαίνοντας ότι οι πλείστες επιχειρήσεις στράφηκαν προς άλλες αγορές για αναπλήρωση των πελατών τους από τις επηρεαζόμενες χώρες.

Όσον αφορά την επαρχία Αμμοχώστου, η οποία στηρίζεται στον τουρισμό από την Ρωσία και Ουκρανία, η κ. Μούσκου είπε ότι οι προβλέψεις για τις αφίξεις καταδεικνύουν ότι θα κινηθούν στο 60-70%, σε σχέση με το 2019, σημειώνοντας ότι έχει ζητηθεί από κάποιες μεμονωμένες μονάδες στήριξη, προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται.

Εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις πλήγηκαν σημαντικά από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να απομονωθούν οι επιχειρήσεις αυτές ώστε να στηριχθούν.

Πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος προκρίνει για τις επιχειρήσεις αυτές την επέκταση της καταβολής ανεργιακού επιδόματος στους εργαζόμενους τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν θα καταφέρουν οι μονάδες αυτές να δραστηριοποιηθούν κατά την φετινή τουριστική περίοδο.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και τοποθέτηση εκπροσώπου του ΣΤΕΚ, ο οποίος ζήτησε περαιτέρω να εξετασθεί και το αίτημα του Συνδέσμου για ξένο εργατικό δυναμικό.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα τόνισε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ότι από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν επηρεάστηκε σοβαρά η κοινότητα των Ρώσων που διαμένει και δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι σήμερα διαμένουν στην Κύπρο και κυρίως στη Λεμεσό περίπου 50 χιλιάδες Ρώσοι, τονίζοντας ότι από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν αρκετοί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι.

Αναφέρθηκε και σε λανθασμένη απόφαση των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου μπλόκαραν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ρώσων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να μεταφέρουν τις εταιρείες τους εκτός Κύπρου. 

Ο βουλευτής εξάλλου του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ ακολουθεί όλες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ωστόσο όπως είπε, καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, αφού κάποιες χώρες έχουν βρει κάποια μικρά παραθυράκια τα οποία θα βοηθήσουν να προστατεύσουν την οικονομία τους. Από την άλλη, ανέφερε η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει όλες τις κυρώσεις αν θέλει πραγματικά να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό. Εξέφρασε την ελπίδα να έρθουν στην επόμενη συνεδρία κάποια στοιχεία ενώπιον τους από την εκτελεστική εξουσία.

Της Ελένης Χαραλάμπους