You are here

Προώθηση ελεύθερης ζώνης εμπορίου στη Μεσόγειο

28/04/2006 14:53
Την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν την ελεύθερη ζώνη εμπορίου στο Μεσογειακό χώρο επιβεβαίωσαν οι επιχειρηματικές οργανώσεις της περιοχής κατά τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Μεσογειακών Συνομοσπονδιών Επιχειρήσεων (UMCE), που έγινε στη Μάλτα στις 24 και 25 Απριλίου. Η Κύπρος μετείχε στις εργασίες της UMCE μέσω της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) την οποία εκπροσώπησε ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της, Κώστας Χριστοφίδης.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, ο ΥΠΕΞ της Μάλτας, Δρ. Μιχαήλ Φρέντο κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε προς τιμή των αντιπροσωπειών των μελών της UMCE τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης επιχειρηματικών σχέσεων, γιατί μέσω αυτών επιτυγχάνεται πιο αποτελεσματικά η ειρήνη και η σταθερότητα μεταξύ κρατών, θρησκειών και περιοχών. «Σε ιδιαίτερη συνομιλία του με τον εκπρόσωπο της ΟΕΒ, ο Δρ. Φρέντο υπογράμμισε τον καταλυτικό ρόλο που η Κύπρος και η Μάλτα οφείλουν να διαδραματίζουν στην UMCE γιατί αποτελούν σημαντικό οικονομικό συνδετικό κρίκο μεταξύ της ΕΕ και των νότιων Μεσογειακών χωρών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΟΕΒ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης μέρας της Γενικής Συνέλευσης της UMCE συζητήθηκαν τρόποι προώθησης της έρευνας, της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στις χώρες της περιοχής και προς το σκοπό αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας για να ετοιμάσει συγκεκριμένο πρόγραμμα με πρακτικά μέτρα δράσης. «Η Γενική Συνέλευση, τη δεύτερη μέρα έγκρινε τροποποιήσεις στο καταστατικό της οργάνωσης ούτως ώστε να είναι δυνατή η ένταξη νέων μελών ως παρατηρητές, όπως της Λιβύης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», σημειώνει η ΟΕΒ.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης όπως ο Τούρκος πρόεδρος παραμείνει για ακόμα ένα χρόνο και το διαδεχθεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λιβανικών Βιομηχανιών. Η επόμενη Γενική Συνέλευση θα γίνει τον Φεβρουάριο 2007 στη Βηρυτό.

Στο περιθώριο της Συνέλευσης των μελών της UMCE, σε σύντομη τελετή υπογράφηκε η συμφωνία ένταξης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ως μέλος της οργάνωσης σε καθεστώς παρατηρητή. Εκ μέρους του ΣΕΒ τη συμφωνία υπέγραψε ο Πρόεδρος του, Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Ο κ. Κυριακόπουλος παρευρέθη στις εργασίες της UMCE και υπό τη νέα του ιδιότητα ως εκπρόσωπος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνομοσπονδιών Εργοδοτικών Οργανώσεων (UNICE), για τις Ευρωμεσογειακές σχέσεις.

Γ.Χ.