You are here

Κοινή απάντηση συντεχνιών για την απεργία στο λιμάνι Λεμεσού

02/08/2021 21:15

Στην κρίση της κοινής γνώμης αφήνουν οι συντεχνίες το κατά πόσο παραβιάζονται ή όχι τα εργασιακά θέσμια  από την απεργία  των εργαζομένων της DP World Limassol, παραθέτοντας το ιστορικό των όσων οδήγησαν στην σημερινή απεργία. 

Σε κοινή ανακοίνωση τους, ΣΕΚ και ΠΕΟ απαντούν στις ανακοινώσεις τόσο του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, όσο και της ΟΕΒ «προς αποκατάσταση της αλήθειας», όπως αναφέρουν. 

Συγκεκριμένα, οι συντεχνίες αναφέρουν ότι στις 14/9/2020 υποβλήθηκε για πρώτη φορά, από την πλευρά τους, προσχέδιο Συλλογικής Σύμβασης προς την εταιρεία, με καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας και υποβολή νέων αιτημάτων.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν μόλις τρεις απ’ ευθείας συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτουν και υπενθυμίζουν ότι, μετά την απόφαση της εταιρείας να απολύσει 16 άτομα, οι εργαζόμενοι κατήλθαν σε απεργία, η οποία λύθηκε με παρέμβαση του Υπουργείου, το οποίο κάλεσε συνάντηση στις 17/3/2021. 

Στις 17 Μαρτίου 2021 σε μεσολαβητική συνάντηση, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι δύο πλευρές έγιναν δέκτες εισήγησης από την τότε Διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για συνομολόγηση και υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης χωρίς αιτήματα και αντι-αιτήματα, αλλά με απλή καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας των εργαζομένων. 

«Η δική μας πλευρά έκανε αποδεκτή αυτήν την εισήγηση σε Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Απριλίου 2021», συνεχίζουν οι συντεχνίες, προσθέτοντας πως, μεταξύ της περιόδου 17/3/2021 – 11/6/2021 έγιναν 10 συναντήσεις με την εταιρεία, όλες στην παρουσία της ΟΕΒ και 8 στην παρουσία του Υπουργείου Εργασίας. 

Στις 13/5/2021 οι συντεχνίες επανέλαβαν  τη θέση τους για υπογραφή της Σύμβασης με απλή καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας, σε συνάντηση στην παρουσία της τότε Διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ενώ στις 7/7/2021 απέστειλαν επιστολή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, «με την οποία διαπιστώναμε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης». 

Στην ίδια επιστολή, σημειώνουν, «ζητούσαμε την παρέμβαση του Υπουργείου και δίναμε 10ημερη προειδοποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σεβόμαστε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, όμως οι εργατικές διαφορές πρέπει να λύνονται και να μην διαιωνίζονται». 

Ωστόσο υπογραμμίζουν πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη και στις 20 Ιουλίου, αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση, η πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας για την Τετάρτη 28 Ιουλίου. 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις συντεχνίες, στις 23 Ιουλίου λήφθηκε επιστολή από τον νεοδιορισθέντα Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων, ο οποίος  ζητούσε  αναστολή των μέτρων για τις επόμενες 10 μέρες, ούτως ώστε να μπορέσει το Τμήμα να συμβάλει στην επίλυση της διαφοράς.

Στις 28 Ιουλίου οι συντεχνίες έλαβαν ενημέρωση από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων ότι η εταιρεία αποδέχτηκε τελικά να υπογράψει το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης στη βάση της συμφωνίας για καταγραφή του υφιστάμενου τρόπου εργασίας.

«Όταν ετοιμάστηκε το κείμενο, με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε σοβαρές και ουσιώδεις αλλαγές από πλευράς εταιρείας» υπογραμμίζουν οι συντεχνίες, κάνοντας λόγο για απουσία διάθεσης διόρθωσης των σημείων της διαφοράς από την DP World Limassol. 

Αυτό, συνεχίζουν δεν άφησε άλλη επιλογή από την υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για λήψη μέτρων.

«Με βάση όλα τα πιο πάνω αφήνουμε στην κρίση της κοινής γνώμης κατά πόσο η πλευρά των εργαζομένων έχει παραβιάσει τα εργασιακά θέσμια ή αν έχει εξαντλήσει πέραν του κανονικού τα περιθώρια και απλά κάποιοι επιδιώκουν να τους εγκλωβίζουν στα γρανάζια των διαδικασιών», καταλήγουν στην ανακοίνωση τους ΠΕΟ και ΣΕΚ.