You are here

Άνοδος εμπιστοσύνης πλοιοδιαχειριστών στην κυπριακή σημαία

08/05/2019 15:59

Την αύξηση της εμπιστοσύνης των πλοιοδιαχειριστών στην κυπριακή σημαία καταδεικνύει η μεγάλη άνοδος των εσόδων της βιομηχανίας από πλοία υπό κυπριακή σημαία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου.
 
Στην Έρευνα Πλοιοδιαχειριστριών Εταιρειών για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, που καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα, το ποσοστό των εσόδων της πλοιδιαχείρισης από πλοία υπό κυπριακή σημαία υπερτριπλασιάστηκε στο 33%, από 10% το προηγούμενο εξάμηνο του έτους, ενώ το 33% αποτελεί την ψηλότερη τιμή από το Σεπτέμβριο του 2010 που ξεκίνησε η δημοσιοποίηση της έρευνας.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ από τη Σαγκάη όπου βρίσκεται, η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι η αύξηση καταδεικνύει ότι οι πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εγγράφουν πλοία στο κυπριακό νηολόγιο.
 
«Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι ανεβαίνει η εμπιστοσύνη των πλοιοδιαχειριστριών εταιρειών στην κυπριακή σημαία και ότι βελτιώνεται περισσότερο η σχέση των τοπικών εταιρειών με το κυπριακό νηολόγιο, πρόκειται για ένα πολύ θετικό στοιχείο», πρόσθεσε η κ. Πηλείδου.
 
Η κ. Πηλείδου επανέλαβε πως σταθερός στόχος αποτελεί η περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής σημαίας.
 
Υπενθυμίζεται πως με βάση τα τελευταία στοιχεία τα πλοία στο τέλος Μαρτίου, η χωρητικότητα των πλοίων υπό κυπριακή σημαία ανήλθε στους 24,3 ακαθάριστους τόνους, ενώ οι εταιρείες που ήταν εγγεγραμμένες υπό το σύστημα χωρητικότητας στο τέλος Μαρτίου ανήλθαν στις 203 από 168 το προηγούμενο έτος, κάτι που καταδεικνύει αυξητική τάση και στην εγγραφή εταιρειών.
 
Η κ. Πηλείδου βρίσκεται στη Σαγκάη για επαφές με πλοιοκτήτριες εταιρείες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών στήριξης (logistics) και τραπεζικούς οργανισμούς, που δραστηριοποιούνται και στη Ναυτιλία. Θα συμμετέχει και στο συνέδριο της Capital Link, ενώ ακολούθως θα μεταβεί για επαφές στο Τόκιο.
 
Στις επαφές μας στην Σαγκάη διαπιστώνουμε από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίηση της Κύπρου για ναυτιλιακές υπηρεσίες και όχι απλά ως νηολόγιο, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι το όλο σύμπλεγμα αφού η δραστηριοποίηση εταιρειών παρουσιάζει άμεση επίπτωση στην πραγματική οικονομία.

ΚΥΠΕ