You are here

Εισάγουμε από Ελλάδα και εξάγουμε σε Λιβερία

11/04/2021 06:01

Από την Ελλάδα εισάγονται τα περισσότερα αγαθά στην Κύπρο όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα εισάχθηκαν το 2020 το 22% των αγαθών και ακολούθησε η Ιταλία (8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (8%).

Το 7% των αγαθών εισάχθηκαν από τη Γερμανία και το 6% από την Κίνα. Από άλλες χώρες εισάχθηκε το 49% των αγαθών.

Από την Ελλάδα, εισάγονται κυρίως φακοί γυαλιών, γυαλιά ηλίου και οπτικά φίλτρα, καθρέφτες και κορνίζες, κάμερες, οπτικές και πλοηγικές συσκευές. Επίσης εισάγονται συσκευές για καρδιογραφήματα, βελόνια, καθετήρες και όργανα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, αλλά και συσκευές για μασάζ και θεραπείες, συσκευές αναπνοές και μάσκες, συσκευές για ακτινογραφίες, θερμόμετρα, θερμοστάτες, ρολόγια, μπαταρίες, μουσικά όργανα, παιχνίδια, εξοπλισμό θαλάσσης, και οδοντόβουρτσες.

Από την Ιταλία εισάγεται βοδινό κρέας, γαλοπούλα, ψάρι, γάλα, τυρί, αυγά, φυτά, πατάτες, ντομάτες, μπρόκολο, μπιζέλι, μανιτάρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, αβοκάντο, σταφύλια, φράουλες, καφές και τσάι.

Αναφορικά με τις εξαγωγές, το 2020 η Ελλάδα απορρόφησε το 9%, η Λιβερία το 8%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 7%, η Λιβύη το 6% και τα νησιά Marshal το 5%. Σε άλλες χώρες, εξάχθηκε το 64% των αγαθών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, στη Λιβερία εξάγονται κυρίως πτηνά, βοδινό και πετρελαιοειδή.

Στην Ελλάδα εξάγονται αλλαντικά, γαλακτοκομικά, πουλερικά, ψάρια, πατάτες, κρεμμύδια, φυτά, μανταρίνια, σταφύλια, αλεύρι, ελαιόλαδο, βούτυρο και λουκάνικα.

Η Ελλάδα

Αναφορικά με την Ελλάδα οι περισσότερες εισαγωγές προϊόντων είναι από την Γερμανία (12%) και ακολουθούν Ιταλία (9%), Κίνα (8%), Ολλανδία (6%) και Ρωσία (6%). Από άλλες χώρες, εισήχθηκαν το 2020 το 59% των εισαγωγών.

Αναφορικά με τις εξαγωγές, η Ιταλία απορρόφησε το 11%, η Γερμανία το 8%, η Κύπρος το 6%, η Γαλλία το 6% και η Βουλγαρία το 5%. Σε άλλες χώρες, εξάχθηκε το 64% των αγαθών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Αναφορικά με την Ευρώπη, οι περισσότερες εισαγωγές προϊόντων είναι από την Κίνα (22%) και ακολουθούν οι ΗΠΑ (12%), Ηνωμένο Βασίλειο (10%), Ελβετία (6%), Ρωσία (6%). Από άλλες χώρες, εισήχθηκαν το 2020 το 44% των εισαγωγών.

Αναφορικά με τις εξαγωγές, οι ΗΠΑ απορρόφησαν το 18%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 14%, η Κίνα το 10%, η Ελβετία το 7% και η Ρωσία το 4%. Σε άλλες χώρες, εξάχθηκε το 47% των αγαθών.

Της Γεωργίας Χαννή