You are here

Εμπόριο: Ανακάμπτει η καταναλωτική ζήτηση - Στα ύψη όμως το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου

07/06/2001 14:55
Η παρατεταμένη πτώση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου δεν φαίνεται να επηρεάζει την καταναλωτική ζήτηση αφού παρά την αρχική κάμψη, οι καταναλωτικές δαπάνες φαίνεται να ακολουθούν αυξητικές τάσεις. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία για το εξωτερικό εμπόριο, σύμφωνα με τα οποία, οι εισαγωγές αγαθών για το πρώτο τρίμηνο του 2001 έφθασαν τα Λ.Κ. 614 εκατομμύρια σε σύγκριση με Λ.Κ. 508 εκατομμύρια που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μεγάλη αύξηση 21%. Αντίθετα οι εξαγωγές παρέμειναν στα ίδια περίπου επίπεδα φθάνοντας μόλις τα Λ.Κ. 143,6 εκατομμύρια, ένα εκατομμύριο λιγότερο από πέρσι.

Την ανάκαμψη της καταλωτικής ζήτησης επισήμανε την περασμένη Παρασκευή και η Κεντρική Τράπεζα αιτιολογώντας την απόφαση της να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και κατάθεσης. Στην σχετική ανακοίνωση, η Κεντρική τονίζει ότι οι εισαγωγές παρουσιάζουν επιτάχυνση κατά το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με πέρσι.

Η αύξηση των εξαγωγών σε συνδυασμό με την στασιμότητα που παρουσιάζουν οι εξαγωγές εκτόξευσαν στα ύψη το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, το έλλειμμα έφθασε τα Λ.Κ. 470 εκατομμύρια σε σύγκριση με Λ.Κ. Λ.Κ. 363 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2000 παρουσιάζοντας ανησυχητική αύξηση 29.4%.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η κατακόρυφη αύξηση των εισαγωγών και η ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης δεν φαίνεται να επηρεάζει τον πληθωρισμό αφού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης, βρίσκεται στο 1.7% το πρώτο πεντάμηνο του 2001.