You are here

ΚΕΒΕ: Ανησυχεί για το λιανικό εμπόριο

16/01/2006 12:29
Tην ανησυχία του για τη διαφαινόμενη αναταραχή στο λιανικό εμπόριο, ενόψει των προγραμματιζόμενων κινητοποιήσεων του Συνδέσμου Υπεραγορών την επόμενη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου, 2006 εκφράζει με σημερινή ανακοίνωση του το ΚΕΒΕ. Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μορατόριο εκ μέρους όλων των πλευρών και στις δηλώσεις και στις ενέργειες, ούτως ώστε μέσα σε κλίμα ψυχραιμίας να αναληφθούν πρωτοβουλίες για εκτόνωση της όλης κατάστασης. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το ΚΕΒΕ απέστειλε επιστολές στους Υπουργούς Εργασίας και Εμπορίου, επιζητώντας την παρέμβαση τους, διότι το θέμα αφορά και επηρεάζει όλες τις πτυχές του λιανικού εμπορίου.

Το Επιμελητήριο πιστεύει ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια αποσπασματικής τροποποίησης του νόμου Περί Βοηθών Καταστημάτων είναι αντιδεοντολογική και αναποτελεσματική. Η όλη προσπάθεια εξορθολογισμού και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να εμπλακεί στις προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ακόμη στην ανακοίνωση το ΚΕΒΕ επισημαίνει ότι με βάση τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, ο όγκος πωλήσεων του λιανικού εμπορίου έχει σημειώσει αύξηση 4.6% το 2005, η οποία είναι μεγαλύτερη από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%. «Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναμισμό και τη σημασία του λιανικού εμπορίου τα τελευταία χρόνια για την κυπριακή οικονομία», αναφέρει.

Τέλος το Επιμελητήριο αναφέρει ότι το λιανικό εμπόριο λειτουργεί σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού με την παρουσία χιλιάδων καταστημάτων και μικρών και μεγάλων, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά. «Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε μείωση των τιμών των προσφερόμενων αγαθών, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός 2.6% του 2005 να είναι η 6η χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας 25ετίας, μια ευεργετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία», καταλήγει.

Σ.Ι.