You are here

Λιανεμπόριο: Ανάσα τον Αύγουστο, αβέβαιοι οι επόμενοι μήνες

05/09/2021 06:29

Στην παραμονή ντόπιων στην Κύπρο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, αλλά και στις προσφορές καταστημάτων, αποδίδουν την αύξηση του 8,6% που παρουσίασε το λιανεμπόριο το πρώτο εξάμηνο του 2021, παράγοντες του κλάδου. Επισημαίνουν ωστόσο, ότι η αύξηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της αγοράς, που δεν έχει ακόμα φτάσει στο σημείο που βρισκόταν προ πανδημίας.

Ο Δείκτης Όγκου Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 8,7% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, στο μεγαλύτερο μέρος της οποίας το λιανικό εμπόριο δεν λειτουργούσε λόγω των lockdown. Ωστόσο, σημειώνεται μείωση 5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, πριν την πανδημία.

Οι αρμόδιοι εκφράζουν αβεβαιότητα για την πορεία του κλάδου τους επόμενους μήνες προειδοποιώντας για ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα, εάν δεν ρυθμιστούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων. Όπως επισημαίνουν, οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας και μεταφορών, επιφέρουν μείωση στα έξοδα αγορών των καταναλωτών.

Μικρή πνοή τον Αύγουστο

Ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου ανέφερε στη StockWatch, ότι οι καταστηματάρχες συγκρίνουν τα δεδομένα με το 2019 που τα καταστήματα ήταν σε πλήρη λειτουργία και όχι με τους μήνες του 2020 που η αγορά βρισκότανε σε lockdown τους περισσότερους μήνες. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «οι κύπριοι που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο και η μικρή αύξηση της τουριστικής κίνησης τον Ιούλιο και Αύγουστο έδωσαν πνοή στο λιανικό εμπόριο».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ο πρώτος παράγοντας που συνέβαλε στην μικρή αναθέρμανση της αγοράς είναι οι καλές τιμές και προσφορές που προσέφεραν οι επιχειρήσεις σε μια προσπάθεια να δελεάσουν τους καταναλωτές, προσθέτοντας σε σχέση με την κίνηση της αγοράς τον Αύγουστο, ότι παρατηρήθηκε σημαντική δραστηριότητα στις επιχειρήσεις, ειδικά στις παράλιες περιοχές.

Χαρακτήρισε ωστόσο «πονοκέφαλο», το πως θα κινηθεί η αγορά το Σεπτέμβρη και τους επόμενους μήνες, λόγω της ρευστής επιδημιολογικής κατάστασης».

Σχολιάζοντας την αύξηση στις τιμές των υπηρεσιών όπως καταγράφονται από τη στατιστική υπηρεσία, ειδικά στον ηλεκτρισμό και το υγραέριο που σημειώθηκε αύξηση 14,40% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 12,72% τον προηγούμενο μήνα και στις μεταφορές όπου η αύξηση έφτασε στο 10,76% έναντι 10,12% τον Ιούλιο, σημείωσε ότι «θα είναι μακρύς ο ορίζοντας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας» και προειδοποίησε ότι το φθινόπωρο εάν δεν μειωθούν οι τιμές του ρεύματος και των καυσίμων θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά και κατ’ επέκταση το λιανεμπόριο.

Να συνεχιστεί μέχρι Νοέμβριο η στήριξη

Έκκληση για συνέχιση των μέτρων στήριξης και τους επόμενους μήνες, απηύθυνε στην κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης.

Ο κ. Κουρσάρης αναγνώρισε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρήθηκε αναθέρμανση της αγοράς, σημειώνοντας ότι η τονωτική ένεση προήλθε από τους κύπριους που επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους στην Κύπρο επωφελούμενοι από τα σχέδια του υφυπουργείου Τουρισμού.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, τόνισε ότι «οι δελεαστικές τιμές που προσέφεραν οι επιχειρήσεις αλλά και η κατ’ οίκον παράδοση καταναλωτικών προϊόντων και η αύξηση των αγορών μέσω του διαδικτύου, είχαν το δικό τους μερίδιο στην αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων».

Ο κ. Κουρσάρης,  χαρακτήρισε «πονοκέφαλο» το κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων, καθώς ισοδυναμεί όπως είπε, με το μηνιαίο κονδύλι του ενοικίου ενός νοικοκυριού. Προειδοποίησε ότι «οι επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές θα έρθουν αντιμέτωπες τους επόμενους μήνες με αυξημένα κόστη, ενοίκια και συσσωρευμένα έξοδα», υποστηρίζοντας πως γι’ αυτό η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει  μέχρι το Νοέμβριο.

Πλασματική η αύξηση

Τα στοιχεία που καταγράφουν αύξηση στον κύκλο εργασιών του λιανικού εμπορίου δεν είναι απόλυτα συνδεμένα με την πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά δήλωσε στη StockWatch, η διευθύντρια εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να είναι πλασματική η συγκεκριμένη αύξηση.

Διευκρίνισε ότι «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε εάν οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση του κύκλου εργασιών θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη ότι εκτός από τον Ιούνιο, αλλά ειδικότερα τον Ιούλιο και Αύγουστο, τους άλλους μήνες η κίνηση στην αγορά ήταν σχεδόν ανύπαρκτη».

«Αρά» πρόσθεσε, «είναι φυσικό ότι θα καταγραφεί κάποια κινητικότητα σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020 που η αγορά ήταν κλειστή, συνεπώς η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 που η αγορά ήταν σε πλήρη λειτουργία και τα στοιχεία δείχνουν μείωση της τάξης του 5%».

Σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας για το λιανικό εμπόριο θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι οι προηγούμενοι μήνες δεν είχαν καλά αποτελέσματα ενώ είναι άγνωστο για το πώς θα κινηθούν οι μήνες  που ακολουθούν.

Αυξήσεις φωτιά μειώνουν έξοδα αγορών

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης σε δηλώσεις στη StockWatch, καυτηρίασε τις τιμές των καυσίμων διακίνησης λέγοντας ότι «από την τσέπη του καταναλωτή μόνο για το 2021 θα φύγουν €100 εκατ. για καύσιμα και άλλα €100 εκατ. για το ηλεκτρικό ρεύμα».

«Συνεπώς οι καταναλωτές θα μειώσουν τα έξοδα και τις αγορές τους από άλλες υπηρεσίες, ανάλογα με τις προτεραιότητες του κάθε καταναλωτή», υπέδειξε.

Όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρθηκε σε αύξηση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων θερμοκηπιακών ρύπων, σε σχέση με το 2020 που η κυβέρνηση πλήρωσε γύρω στα €75 εκατ., επισημαίνοντας ότι το κόστος αυτό μεταφέρεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών, οδηγώντας σε αυξήσεις φωτιά.

Της Ηρώς Ευθυμίου