You are here

Λιανικό Εμπόριο: Μικρή αύξηση τον Ιούνιο

30/09/2005 15:20
Ελαφρώς διευρυμένες παρουσιάστηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες το φετινό Ιούνιο, όπως διαφαίνεται από τη μικρή αύξηση που κατέγραψε η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο το συγκεκριμένο μήνα.

Ο Σύνδεσμος Υπεραγορών Κύπρου, δια του Εκτελεστικού του Γραμματέα, Ανδρέα Χατζηαδάμου, εκφράζει ικανοποίηση για την αύξηση στη δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου τον Ιούνιο.

«Τον Ιούνιο, υπάρχει αυξημένη κίνηση στην αγορά, καθώς είναι η αρχή του τουριστικού ρεύματος, η αρχή του καλοκαιριού, η ψυχολογία είναι θετική και ο κόσμος προσανατολίζεται σε νέες αγορές», δήλωσε στη StockWatch ο κ. Χατζηαδάμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης όγκου εργασιών λιανικού εμπορίου για τον Ιούνιο 2005 παρουσίασε αύξηση 5,5% φθάνοντας στις 118,1 μονάδες σε σύγκριση με 111,9 μονάδες τον περσινό Ιούνιο, και ήταν κατά 0,6 μονάδες ψηλότερη από την αύξηση που καταγράφηκε το Μάιο του 2005 σε σχέση με τον Μάιο του 2004 (4,9%).

Όπως καταδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, το φετινό εξάμηνο, καταγράφηκε αύξηση 6,2% στον Δείκτη Όγκου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο.

Το περσινό εξάμηνο, ο ΔΟΕΛΕ έκλεισε στις 630,7 μονάδες, αλλά το φετινό εξάμηνο ανήλθε στις 669,7 μονάδες.

Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2005, κατέγραψαν αύξηση οι εργασίες του λιανικού εμπορίου σε μη ειδικευμένα καταστήματα στα οποία υπερισχύουν τρόφιμα, στα ποτά ή καπνό, στις εργασίες άλλου λιανικού εμπορίου σε μη ειδικευμένα καταστήματα, στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, στα ποτά και καπνό σε ειδικευμένα καταστήματα, στο λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, καλλυντικών και ειδών τουαλέτας, στο λιανικό εμπόριο που αφορά έπιπλα, φωτιστικά, είδη νοικοκυριού, ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών, στις εργασίες λιανικού εμπορίου στον τομέα εμπορίου βιβλίων και χαρτικών καθώς και στο λιανικό εμπόριο που δεν λαμβάνει χώρα σε καταστήματα.

Μείωση κατέγραψαν οι εργασίες λιανικού εμπορίου υφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών καθώς και οι εργασίες του λιανικού εμπορίου μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών εκτιμά ότι αυξητική κίνηση στο λιανικό εμπόριο θα παρατηρηθεί και στα στοιχεία Ιουλίου και Αυγούστου.

Της Γεωργίας Χαννή