You are here

Λιανικό εμπόριο: Μικρή «πτώση» τον Ιούλιο

24/10/2005 16:05
Ελαφρώς μειωμένο παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού στα είδη λιανικού εμπορίου το φετινό Ιούλιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης όγκου εργασιών λιανικού εμπορίου για τον Ιούλιο 2005 κατέγραψε οριακή μείωση 0,8% φθάνοντας στις 130,4 μονάδες σε σύγκριση με 131,4 πέρσι. Τον Ιούνιο, η δραστηριότητα στο λιανικό εμπόριο κατέγραψε αύξηση 5,5%.

Ολόκληρο το επτάμηνο, σημειώθηκε αύξηση 5% στον Δείκτη Όγκου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο. Πέρσι, ο ΔΟΕΛΕ έκλεισε στις 762,2 μονάδες, αλλά φέτος έφθασε τις 800,1 μονάδες.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Υπεραγορών Κύπρου, Ανδρέας Χατζηαδάμου, αποδίδει την μικρή μείωση στη δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου εν μέρει στο γεγονός ότι ο Ιούλιος είναι «μεταβατικός» μήνας και ότι ο κόσμος τηρεί στάση αναμονής για τα καλοκαιρινά ξεπουλήματα του Αυγούστου. «Αναμένω όμως ότι τα στοιχεία Αυγούστου θα εμφανίσουν και πάλι αύξηση στη δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου», δήλωσε στη StockWatch ο κ. Χατζηαδάμου.

Μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2005, κατέγραψαν αύξηση οι εργασίες του λιανικού εμπορίου σε μη ειδικευμένα καταστήματα στα οποία υπερισχύουν τρόφιμα, ποτά ή καπνός, οι εργασίες άλλου λιανικού εμπορίου σε μη ειδικευμένα καταστήματα, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού σε ειδικευμένα καταστήματα, οι εργασίες λιανικού εμπορίου υφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, το λιανικό εμπόριο που αφορά έπιπλα, φωτιστικά, είδη νοικοκυριού, ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών καθώς και οι εργασίες λιανικού εμπορίου στον τομέα εμπορίου βιβλίων και χαρτικών.

Μείωση καταγράφηκε στους τομείς φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων, καλλυντικών και ειδών τουαλέτας, στις εργασίες του λιανικού εμπορίου μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα καθώς και στο λιανικό εμπόριο που δεν λαμβάνει χώρα σε καταστήματα.

Της Γεωργίας Χαννή