You are here

Λιλλήκας: Εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας

27/01/2006 11:31
Από «μεγάλη» αλλά «φυσιολογική» ανισοσκέλεια χαρακτηρίζονται οι εμπορικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας, σύμφωνα με τον ΥΠΕΜΠ, Γιώργο Λιλλήκα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της 2ης Ημερίδας Γαλλίας – Κύπρου στη Λεμεσό, το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων εισαγωγών από τη Γαλλία και των μειωμένων εξαγωγών μας προς αυτή.

«Ο όγκος του εμπορίου προϊόντων μεταξύ Κύπρου-Γαλλίας έφθασε το 2004 στα €310 εκ.», είπε ο κ. Λιλλήκας.

«Οι συνολικές εισαγωγές προϊόντων από τη Γαλλία έφθασαν περίπου τα €290 εκ., και η Γαλλία συνιστούσε τον πέμπτο προμηθευτή της Κύπρου και το 6% του συνόλου των εισαγωγών μας. Αντίθετα, οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων προς τη Γαλλία έφθασαν μόλις τα €6,5 εκ. και οι επανεξαγωγές προϊόντων τα €17 εκ.», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο κ. Λιλλήκας, στον τουριστικό τομέα η εικόνα είναι διαφορετική με τις αφίξεις των Γάλλων τουριστών στην Κύπρο να είναι, περίπου, διπλάσιες απ’ ότι αυτές των Κυπρίων στη Γαλλία. «Συγκεκριμένα, οι τουριστικές αφίξεις από τη Γαλλία το 2005 έφτασαν τις 53 χιλ. περίπου. Πιστεύουμε όμως ότι και στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας υπάρχουν αρκετά ακόμη περιθώρια ανάπτυξης», επεσήμανε.

Πρόσβαση σε ξένες αγορές

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Λιλλήκας, αναφέρθηκε και στην πρόσβαση των ξένων Κυπρίων στις ξένες αγορές.

«Το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, ωθούσε πάντοτε τους Κύπριους να αναζητούν και να δημιουργούν προσβάσεις σε ξένες αγορές. Το 2004 οι εξαγωγές κυπριακών προϊόντων έφθασαν σχεδόν το €0,5 δισ., ενώ οι εισαγωγές για εγχώρια κατανάλωση τα €4,3 δισ. Η ΕΕ είναι ο κυριότερος εμπορικός εταίρος της Κύπρου με ποσοστό 65% περίπου στις συνολικές εισαγωγές, και 56% των συνολικών εξαγωγών κυπριακών προϊόντων», είπε ο κ. Λιλλήκας.

«Το 2004 οι επανεξαγωγές έφθασαν το €0,5 δισ., γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της Κύπρου ως σημαντικού διακομετακομιστικού κέντρου στην περιοχή της Μεσογείου», συμπλήρωσε.

Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΜΠ, ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της κυπριακής οικονομίας, δεδομένου ότι συνεισφέρει πέραν του 75% στο ΑΕΠ.

«Εκτός από τον τουρισμό, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία αφού την Κύπρο επισκέπτονται περίπου 2,3 εκ. τουρίστες το χρόνο, οι τομείς των ναυτιλιακών, χρηματοοικονομικών, κτηματικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών συνεισφέρουν, επίσης, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου», δήλωσε.

Τουρισμός

Ο τουριστικός τομέας, απασχολεί σήμερα περίπου το 10% του πληθυσμού, επεσήμανε ο κ. Λιλήκας.

«Η Κύπρος, ως τουριστικός προορισμός, μπορεί να προσφέρει, πέραν από τον ήλιο και τη θάλασσα, πολύ περισσότερα και γι ‘ αυτό το λόγο η Κυπριακή Κυβέρνηση προγραμματίζει την ανανέωση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, με επίκεντρο την ποιότητα, το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, εξασφαλίζοντας έτσι την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Με τη νέα πολιτική κινήτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση δημιουργούνται ελκυστικές προϋποθέσεις για επενδύσεις στον τομέα των γηπέδων γκολφ και των μαρίνων. Σημειώνω το διαγωνισμό για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κατασκευή λιμανιού και μαρίνας στη Λάρνακα με προϋπολογισμό ύψους €430 εκ., με αυτοχρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Ναυτιλία

Η κυπριακή εμπορική ναυτιλία, αποτελεί σύμφωνα με τον ΥΠΕΜΠ, ένα δυναμικό τομέα της εθνικής οικονομίας της Κύπρου, της οποίας η συνεισφορά ανέρχεται στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Στο τέλος του 2004 ήταν εγγεγραμμένα στο Κυπριακό νηολόγιο 1.913 πλοία συνολικού εκτοπίσματος 23 εκ. κόρων. Το τονάζ αυτό δίνει στην Κύπρο την 9Η θέση διεθνώς, με μερίδιο 3%, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς ναυτιλίας στην κυπριακή σημαία. Η Κύπρος είναι, επίσης, η τρίτη μεγαλύτερη ναυτική δύναμη στην ΕΕ κατέχοντας το 16% του στόλου των 25 κρατών μελών της. Σημαντική θεωρείται, επίσης, η αναβάθμιση της Κύπρου σε πλήρες μέλος της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για τον έλεγχο των πλοίων, κάτι που αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Μάιο», είπε ο Υπουργός.

«Δεν είναι τυχαίο που πολλές ξένες εταιρείες επιλέγουν την Κύπρο ως έδρα για τη διαχείριση των πλοίων τους», πρόσθεσε.

Βιομηχανία

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η κυβέρνηση προσβλέπει και στην ανάπτυξη και διεύρυνση και του δευτερογενούς τομέα της βιομηχανίας. « Η νέα βιομηχανική πολιτική που υιοθέτησε η κυπριακή κυβέρνηση έχει στόχο την αναζωογόνηση της βιομηχανικής δραστηριότητας υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε.

Τεχνολογική αναβάθμιση

Αναφορικά με την τεχνολογική αναβάθμιση, είπε ο Υπουργός, η κυβέρνηση παρέχει διάφορα χρηματικά και άλλα κίνητρα, με στόχο τη δημιουργία μιας οικονομίας που θα στηρίζεται στην ένταση γνώσης.

Η πολιτική για την επίτευξη αυτού του στόχου προωθείται με βάση τρεις άξονες: Τη δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κύπρου, τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων καθώς και τη δημιουργία επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας που παρέχουν τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων με ψηλή προστιθέμενη αξία σε γνώση και τεχνογνωσία και των οποίων η ζήτηση δεν είναι ευαίσθητη στην τιμή αλλά στην ποιότητα και καινοτομία.

Γαλλικές εταιρείες στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ΥΠΕΜΠ, αναφέρθηκε και στη δραστηριοποίηση γαλλικών εταιρειών στην Κύπρο. Όπως είπε, σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν πολλά παραδείγματα δραστηριοποίησης γαλλικών εταιρειών, σε τομείς όπως τον τραπεζικό, των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας τσιμέντου, του λιανικού εμπορίου και των συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Τελευταία, χρονολογικά, επένδυση γαλλικών συμφερόντων στην Κύπρο είναι αυτή της Carrefour-Μαρινόπουλος», είπε, ενώ «πολύ σημαντική θεωρείται, επίσης, η ίδρυση της κοινοπραξίας Hermes, η οποία συγκεντρώνει και γαλλικά συμφέροντα του Ομίλου Bouygues, EGIS και BNP Paribas».

Επενδύσεις

«Όπως βλέπετε, οι προοπτικές επενδύσεων στην Κύπρο είναι πολλές. Το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου είναι, ίσως, το πλέον ελκυστικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπρόσθετα, οι εξαίρετες πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Jacques Chirac και Τάσσου Παπαδόπουλου στο Παρίσι, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η γεωγραφική της θέση, συνθέτουν ένα επιχειρηματικό τοπίο που προσφέρεται στους Γάλλους επιχειρηματίες για αξιοποίηση», κατέληξε ο ΥΠΕΜΠ.

Γ.Χ.