You are here

Μείωση στις εξαγωγές φαρμάκων

09/04/2021 15:25

Το 2020, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων αυξήθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, παρά τη γενική μείωση του εμπορίου μετά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν μετά την επιδημία COVID-19.

Η Σλοβενία ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών φαρμάκων (+ 31%) και τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών (+ 42%) και η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων (+ 48%). Η Κύπρος σημείωσε μείωση αυτών των εξαγωγών κατά 12%.

Ο κύριος προορισμός των εξαγωγών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων εκτός ΕΕ το 2020 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες (αντιπροσωπεύουν το 34% των εξαγωγών αυτών των προϊόντων στην ΕΕ), ακολουθούμενες από την Ελβετία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (8%) και την Κίνα ( 6%).

Οι εισαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων στην ΕΕ προήλθαν κυρίως από την Ελβετία (αντιπροσωπεύουν το 35% των εισαγωγών αυτών των προϊόντων από την ΕΕ) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (28%), ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο (12%).

Μεταξύ 2019 και 2020, το εμπόριο φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων από την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις περισσότερες άλλες χώρες αυξήθηκε, με εξαίρεση τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες (-11%, κοντά στη γενική πτώση των εισαγωγών των ΗΠΑ στην ΕΕ).

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι εξαγωγές φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία αυξήθηκαν κατά 14% και 20% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 15%. Παρατηρήθηκαν αυξήσεις για την πλειονότητα άλλων εμπορικών εταίρων της ΕΕ.