You are here

Μελέτη για τόνωση εξαγωγών 4 top προϊόντων

23/07/2021 07:57

Την αύξηση των εξαγωγών των τεσσάρων δημοφιλέστερων κυπριακών προϊόντων σε νέες αγορές, προωθεί το υπουργείο Εμπορίου μέσα από διάφορες ενέργειες και δράσεις, εν μέσω μείωσης των εξαγωγών και αύξησης του εμπορικού ελλείμματος.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα €1,8 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 20,4% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6% την αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση 19,3%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Στις ενέργειες του αρμόδιου υπουργείου για ενίσχυση των εξαγωγών, περιλαμβάνεται η διενέργεια μεγάλης και σφαιρικής μελέτης με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των τεσσάρων κυριότερων προϊόντων της Κύπρου, που είναι πρώτα στις εξαγωγές των τελευταίων ετών.  Πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα (γενόσημα φάρμακα), τυροκομικά προϊόντα με κυριότερο το χαλούμι, τις κυπριακές πατάτες και χυμούς.

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου και καταγράφει τόσο τα υφιστάμενα δεδομένα, όσο και τις αδυναμίες του εξαγωγικού προγράμματος αυτών των προϊόντων.

Μεταξύ άλλων, σκιαγραφούνται οι θέσεις και ο ρόλος των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή υπουργείων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, συνδέσμων και επιχειρήσεων, το νομικό πλαίσιο που διέπει τα προϊόντα αυτά, αλλά και οι βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.

«Η μελέτη θα δώσει στο υπουργείο Εμπορίου τη δυναμική των εξαγωγών των τεσσάρων αυτών προϊόντων αλλά και τη δυνατότητα να συγκεκριμενοποιήσει τις δράσεις του», ανέφερε στην StockWatch η διευθύντρια της υπηρεσίας Εμπορίου Παναγιώτα Πατσαλή, προσθέτοντας ότι με την καταγραφή των αδυναμιών και προβλημάτων, καθώς και των προοπτικών θα μπορέσει να δοθεί περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές των προϊόντων αυτών, μέσα από τις ανάλογες ενέργειες.

Η κ. Πατσαλή σημείωσε ότι στα χέρια του Υπουργείου, βρίσκεται το προσχέδιο της μελέτης και πως σύντομα θα κατατεθούν τα σχόλια του Υπουργείου.

Ποια τα βασικά προβλήματα

Όσο αφορά τα βασικότερα συμπεράσματα αλλά και προβλήματα που εντοπίζονται στην μελέτη η κ. Πατσαλή αναφέρθηκε στην έλλειψη απευθείας σύνδεσης με κομβικούς διακομιστικούς προορισμούς στην Ευρώπη (έλλειψη συνδεσιμότητας της Κύπρου), γεγονός το οποίο αυξάνει σημαντικά το κόστος μεταφορά ς των προϊόντων αυτών σε ξένες αγορές, καθώς και στα αυξημένα λιμενικά κόστη και στο αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσθεσε ότι τα πιο πάνω προβλήματα συμβάλλουν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων αυξάνοντας την τιμή τους. Ο σκοπός της μελέτης, είπε η κ. Πατσαλή, είναι να καθοριστεί ένα σχέδιο δράσης αναφορικά με την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων που παράγουν τα προϊόντα αυτά.

Αναδυόμενος τομέας τα φάρμακα με έσοδα €353 εκατ.

Η μελέτη καταγράφει την κατακόρυφη αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από την Κύπρο.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνει, τα φάρμακα είναι ένας αναδυόμενος τομέας στις εξαγωγές και αυτό αποδίδεται κατά κύριο λόγο, στη δυναμική των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες ψάχνουν συνέχεια νέες αγορές.

Η κ. Πατσαλή ανέφερε ότι αυτή την εποχή γίνονται ανοίγματα στην Σλοβενία και Ολλανδία, σημειώνοντας ότι μεγαλύτερες αγορές κυπριακών φαρμάκων είναι η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Γαλλία και η Τσεχία.

Όσον αφορά τα έσοδα από τις εξαγωγές φαρμάκων κατά το 2020 ανέρχονταν στα €353 εκατ. καταγράφοντας σημαντική αύξηση, καθώς τα αντίστοιχα έσοδα του 2019 ήταν της τάξεως των €297 εκατ.

Χαλούμι: Εξαγωγές €266,5 εκατ. το 2020

Η απόφαση εγγραφής του χαλουμιού στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) μετά από 18 χρόνια προσπαθειών αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στις εξαγωγές του, οι οποίες βρίσκονται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την διευθύντρια της υπηρεσίας Εμπορίου οι εξαγωγές χαλουμιού και άλλων τυροκομικών προϊόντων το 2020 ανήλθαν στα €266,5 εκατ., σε σχέση με €224 εκατ. που ήταν το 2019 και €195 εκατ. το 2018. Οι έξι χώρες όπου η Κύπρος πραγματοποίησε τις περισσότερες εξαγωγές χαλουμιού είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστραλία, η Αυστρία και η Δανία.

Η πανδημία έπληξε τις εξαγωγές πατατών

Μειωμένα παρουσιάζονται τα έσοδα από τις εξαγωγές του τρίτου δημοφιλέστερου προϊόντων της χώρας, των πατατών, κατά το 2020, ελέω πανδημίας. Συγκεκριμένα τα έσοδα από τις εξαγωγές κυπριακών πατατών κατά το 2019 ανέρχονταν στα €48 εκατ., ενώ το 2020 έπεσαν στα €32 εκατ.

Οι κορυφαίες χώρες εξαγωγών των κυπριακών πατατών είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία. Σύμφωνα με την κ. Πατσαλή η εγγραφή της κυπριακής πατάτα ως ΠΟΠ θα βοηθήσει στην αύξηση των εξαγωγών της.

Η χειρότερη χρονιά για τους φρέσκους χυμούς

Η πανδημία που μαστίζει όλο τον πλανήτη φαίνεται ότι έπληξε και το 4ο δημοφιλέστερο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου και το δεύτερο γεωργικό, καθώς το 2020 ήταν η χειρότερη χρονιά στις εξαγωγές κυπριακών χυμών.

Η εξαγωγική αξία των κυπριακών χυμών μειώθηκε στα €22,6 εκατ. το 2020, σε σχέση με €36 εκατ. το 2019.

Τους κυπριακούς χυμούς καταναλώνουν κατά κύριο λόγο η Κίνα, η Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ οι ποιο δημοφιλείς χυμοί που εξάγουμε είναι το πορτοκάλι, το μήλο, το ροδάκινο και ο ανάμικτος.

Της Ελένης Χαραλάμπους