You are here

Νέες υπεραγορές ανεβάζουν τζίρο στο λιανεμπόριο

25/07/2019 12:21

Αύξηση παρουσίασε τον Μάιο, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία με τους φορείς της αγοράς να σημειώνουν ότι περαιτέρω αύξηση στον τζίρο επιφέρει το άνοιγμα νέων υπεραγορών.

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου για τον μήνα Μάιο 2019 αυξήθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και έφτασε στις 120,3 μονάδες (βάση 2015=100). Τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση 4,2%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2019, ο δείκτης υπολογίζεται ότι σημείωσε αύξηση 2,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018.

Ο γενικός γραμματέας του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου Μάριος Αντωνίου σημειώνει στη StockWatch ότι «η αύξηση στο λιανικό εμπόριο συνεχίζεται και τον Ιούνιο όπως διαφαίνεται από tις μετρήσεις από τα μέλη μας  και ανέρχεται στο 2,5%». «Με το άνοιγμα νέων υπεραγορών όπως της Alpha Mega στα Πολεμίδια, η κίνηση στο εμπόριο θα αυξηθεί περαιτέρω», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο τζίρος στις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά, οικοδομικά υλικά, σημείωσε αύξηση 5,9%.

Ο τζίρος για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό αυξήθηκε κατά 5,3%.

Μείωση σημειώνεται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών, καπνού (σε ειδικευμένα καταστήματα), το άλλο λιανικό εμπόριο (σε μη ειδικευμένα καταστήματα) και τον τομέα των υφασμάτων, υποδημάτων και ενδυμάτων.

Της Γεωργίας Χαννή