You are here

Πασχαλίδης: Ικανοποίηση για βιομηχανία - εξαγωγές

21/01/2011 16:49
Iικανοποίηση εξέφρασε σήμερα από την πορεία του βιομηχανικού τομέα και ιδιαίτερα των εξαγωγών για το έτος 2010, ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη βιομηχανική περιοχή Ύψωνα, ο κ. Πασχαλιδης ανέφερε ότι οι εξαγωγές σημείωσαν 10% αύξηση για το 2010, καθώς, όπως εξήγησε, παρατηρείται ανάκαμψη από την οικονομική κρίση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και βελτίωση της προσφερόμενης ποιότητας και τιμής των εξαγόμενων προϊόντων.

Εμείς πιστεύουμε, είπε, και στη βιομηχανία και στην προοπτική και θα σταθούμε δίπλα στον τομέα αυτό μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του τόπου ώστε να το βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο.

Ανάκαμψη της ΕΕ, βλέπει η ΟΕΒ

Ερωτηθείς ως προς τους λόγους που συνέβαλαν στην αύξηση των εξαγωγών, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, είπε πως αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι η ΕΕ, που είναι ο κύριος εμπορικός μας συνεταίρος, έχει αρχίσει να ανακάμπτει πολύ πιο νωρίς από ό,τι ανακάμπτουμε εμείς και κυρίως με ατμομηχανή τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, οι οποίες φαίνεται να ξεπερνούν την κρίση».

Με την ανάπτυξη που έχουν οι οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ απορροφούν, είπε, αρκετά από τα μεταποιητικά μας προϊόντα, τα οποία βελτιώνονται και ποιοτικά.

Εξήγησε, επίσης, ότι «οι χώρες της ΕΕ και κυρίως της βόρειας Ευρώπης είναι οι πιο δύσκολες και οι πιο απαιτητικές γιατί, για να μπορέσεις να μπεις σε αυτές τις αγορές, πρέπει πραγματικά τα προϊόντα σου να είναι και ποιοτικά πολύ ψηλού επιπέδου, αλλά και η τιμή να είναι αρμόζουσα».

Όσον αφορά στη σύσκεψη με τους βιομηχάνους, ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις ανησυχίες τους.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι αρκετά θέματα που τέθηκαν, τα οποία, είτε αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο του, είτε υπηρεσίες άλλων υπουργείων, θα γίνει προσπάθεια, είπε, να προωθηθούν και εκεί και όπου υπάρχει οικονομική κυρίως ευχέρεια, θα δοθούν λύσεις.