You are here

Στα ύψη το εμπορικό έλλειμμα - Εκτοξεύθηκε στο -40%

07/07/2001 08:11
Στα ύψη εκτοξεύθηκε το εμπορικό έλλειμμα (δηλαδή το έλλειμμα μετά την αφαίρεση των συνολικών εξαγωγών από τις εισαγωγές) κατά το πρώτο τετράμηνο του 2001. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που εξασφάλισε η Stockwatch, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα Λ.Κ. 711 εκατομμύρια σε σύγκριση με ΛΚ 503 εκατομμύρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η δραματική αυτή αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στην μικρή μείωση που σημείωσαν οι εξαγωγές οι οποίες ανήλθαν στα ΛΚ 195 εκατομμύρια σε σύγκριση με ΛΚ 196 εκατομμύρια που ήταν το πρώτο τετράμηνο του 2000. Αντίθετα, οι εισαγωγές σημείωσαν μεγάλη αύξηση από ΛΚ 700 εκατομμύρια πέρσι σε ΛΚ εκατομμύρια φέτος. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αγορά τριών αεροσκαφών τον Ιούνιο η οποία στοίχισε ΛΚ 75 εκατομμύρια. Εν τούτοις, ακόμα και χωρίς τα ΛΚ 75 εκατομμύρια, τον Ιούνιο του 2001 δαπανήθηκαν για εισαγωγές ΛΚ 25 εκατομμύρια περισσότερα από τον περσινό Ιούνιο.

Η μεγάλη αυτή αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και η επίδραση της στην διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών φαίνεται να απασχολεί έντονα την Κεντρική Τράπεζα, η οποία αποφάσισε την Παρασκευή να αφήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 7% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%. Στην ανακοίνωση που συνόδεψε την απόφαση, η Κεντρική επισημαίνει την επιτάχυνση της επιτόπιας κατανάλωσης και των εισαγωγών.