You are here

Βουλιάζουν οι εισαγωγές από Ην. Βασίλειο

20/01/2022 07:23

 

Μεγάλη μείωση παρουσιάζουν οι εισαγωγές προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λίγους μήνες μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης αναφέρει στη StockWatch ότι με βάση τις πιο πρόσφατες στατιστικές που υπάρχουν (περίοδος Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου) για τα έτη 2019, 2020 και 2021 «παρατηρούμε ότι οι εισαγωγές μας από το Ην. Βασίλειο έχουν μειωθεί από τα €431 εκατ. το 2019 στα €413 εκατ. το 2020 και στα €246 εκατ. το 2021».

Προκύπτει δηλαδή μείωση της τάξης του 43%.

Το Brexit κύρια αιτία μείωσης εισαγωγών από ΗΒ

Όσον αφορά τις εισαγωγές από το ΗΒ, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρει ότι το συμπέρασμα που εξάγεται από μια προσεκτική ανάλυση των δεδομένων είναι ότι η μείωση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Brexit.

Πέραν του γεγονότος ότι πολλά προϊόντα που προμηθευόμαστε από το ΗΒ δεν πληρούν πλέον τους κανόνες καταγωγής, αλλά και λόγω του ότι πολλές κυπριακές επιχειρήσεις έχουν αναζητήσει άλλες πηγές προμήθειας προϊόντων εντός της ΕΕ, αριθμός (κυρίως μεγάλων) Βρετανικών εταιρειών έχουν συστήσει εταιρείες εντός της ΕΕ, για να δύνανται να διακινούν τα προϊόντα τους ευκολότερα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αυτό είχε αντίκτυπο και στις Κυπριακές εισαγωγές, αφού όπως εξηγεί ο κ. Πασχαλίδης, τώρα οι εισαγωγές από τέτοιες εταιρείες δεν καταγράφονται ως εισαγωγές από το Ην. Βασίλειο, αλλά ως εισαγωγές από τα κράτη μέλη στα οποία οι εταιρείες είναι συστημένες.

Μείωση σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων

Μειώσεις εισαγωγών από το Ην. Βασίλειο παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες προϊόντων όπως τρόφιμα, χημικά προϊόντα, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά, είδη ένδυσης και υπόδησης, μηχανήματα, οχήματα κ.α.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα μεταχειρισμένα οχήματα, όπου κύρια χώρα προέλευσης αυτών των οχημάτων για την Κύπρο ήταν το Ην. Βασίλειο, καθότι πρόκειται για δεξιοτίμονα αυτοκίνητα. Στην περίπτωση των οχημάτων, σημειώνεται ότι τώρα στις πλείστες περιπτώσεις δεν πληρούνται οι κανόνες καταγωγής.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ πέραν από την Κύπρο, όπου χρησιμοποιούνται δεξιοτίμονα αυτοκίνητα είναι μικρές (Ιρλανδία και Μάλτα) και έτσι οι εισαγωγές των μεταχειρισμένων οχημάτων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Πρόσθετοι παράγοντες η πανδημία και οι αυξήσεις τιμών

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, «κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η μείωση στις εισαγωγές από το Ην. Βασίλειο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία αλλά και στις διαταραχές και αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, τόσο τις θαλάσσιες όσο και τις χερσαίες».

Ωστόσο επισημαίνει πως «χωρίς να υποβαθμίζουμε τους παράγοντες αυτούς, που έχουν επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο, οι στατιστικές που αφορούν τις συνολικές εισαγωγές της Κύπρου, δείχνουν ότι αυτές αυξήθηκαν από €5.4 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 σε €6.1 δισ. την ίδια περίοδο το 2021».

Υποδεικνύει ακόμα, ότι το Ην. Βασίλειο υποχώρησε από την 3η θέση το 2020 στην 7η θέση το 2021, όσον αφορά τις χώρες από τις οποίες η Κύπρος προμηθεύεται προϊόντα.

«Επομένως βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο κύριος λόγος της μείωσης είναι δυστυχώς το Brexit», αναφέρει.

Οι συνολικές εξαγωγές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα κατά την αντίστοιχη περίοδο, €2.1 δισ. τόσο το 2020, όσο και το 2021, με το Ην. Βασίλειο να παραμένει ως ο 3ος πιο σημαντικός προορισμός των κυπριακών προϊόντων.

Σταθερές οι εξαγωγές προς Ην. Βασίλειο

Όσον αφορά τις εγχώριες εξαγωγές προς το Ην. Βασίλειο αυτές παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές (€117 εκατ. το 2019, €129 εκατ. το 2020 και €134 εκατ. το 2021).

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο κ. Πασχαλίδης σημειώνει ότι τα προϊόντα που εξάγουμε στο Ην. Βασίλειο, (κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και φαρμακευτικά προϊόντα) πληρούν τους κανόνες καταγωγής και επομένως δεν επιβάλλονται δασμοί σε αυτά.

Περιθώριο προσαρμογής στις επιχειρήσεις

Επισημαίνεται ακόμα, ότι το Ην. Βασίλειο δεν εισήγαγε όλες τις νέες διαδικασίες που αφορούν τις εισαγωγές από την ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2021, για να δώσει στις βρετανικές επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούν για τις αλλαγές.

Παράλληλα και ενώ τον Οκτώβριο του 2021 επρόκειτο να θεσπιστούν νέες απαιτήσεις για την εισαγωγή προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης, το χρονοδιάγραμμα πρόσφατα αναθεωρήθηκε για να δοθεί ακόμα περισσότερος χρόνος στις επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν.

Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προνοεί ότι:

• Πλήρεις τελωνειακές διασαφήσεις και έλεγχοι έχουν εισαχθεί την 1η Ιανουαρίου 2022.

• Απαιτήσεις προ-κοινοποίησης για τα προϊόντα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας, οι οποίες επρόκειτο να εισαχθούν την 1η Οκτωβρίου 2021, θα θεσπιστούν πλέον την 1η Ιανουαρίου 2022.

• Από την 1η Ιουλίου 2022, θα απαιτούνται πιστοποιήσεις και φυσικοί έλεγχοι για:

— Όλα τα υπόλοιπα ζωικά υποπροϊόντα που υπόκεινται σε ρυθμίσεις.

— Όλα τα φυτά και φυτικά προϊόντα που υπόκεινται σε ρυθμίσεις.

— Όλα τα κρέατα και τα προϊόντα με βάση το κρέας.

— Όλα τα εναπομείναντα τρόφιμα υψηλού κινδύνου που δεν είναι ζωικής προέλευσης.

— Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, θα απαιτούνται πιστοποιήσεις και φυσικοί έλεγχοι για όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα

— Από την 1η Νοεμβρίου 2022, θα απαιτούνται πιστοποιήσεις και φυσικοί έλεγχοι για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα ζωικής προέλευσης που υπόκεινται σε ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων προϊόντων και των αλιευτικών προϊόντων.

— Έλεγχοι φυτών και φυτικών προϊόντων υψηλής προτεραιότητας θα μεταφερθούν από τον τόπο προορισμού σε καθορισμένους συνοριακούς σταθμούς και σημεία ελέγχου από την 1η Ιουλίου 2022.

— Οι φυσικοί έλεγχοι ζώντων ζώων θα πραγματοποιούνται σε καθορισμένους συνοριακούς σταθμούς ελέγχου όπου υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στο σημείο εισόδου. Όπου δεν υπάρχει καθορισμένος σταθμός ελέγχου, οι έλεγχοι θα εξακολουθήσουν να γίνονται στον προορισμό για άλλους λιμένες εισόδου έως ότου τεθούν σε λειτουργία επαρκείς σταθμοί ελέγχου. Οι έλεγχοι στο σταθμό ελέγχου Sevington και στους καθορισμένους σταθμούς ελέγχου των αερολιμένων θα αρχίσουν από την 1η Ιουλίου 2022.

«Επομένως δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσον οι εγχώριες εξαγωγές μας προς το Ην. Βασίλειο θα διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα, παρόλο που δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες μειώσεις», τονίζει ο κ. Πασχαλίδης.

 

Της Γεωργίας Χαννή