You are here

ΟΕΒ: Στο 2023 με ελλείψεις προσωπικού

27/12/2022 13:01

Η νέα χρονιά αρχίζει με άλυτο το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με την οξεία έλλειψη ειδικευμένου και ανειδίκευτου προσωπικού, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Αντώνης Αντωνίου.

Στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα, ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι επιβάλλεται η λήψη αποφάσεων που θα διευκολύνουν την  πρόσληψη και απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και την ανάπτυξη ψηφιακών και άλλων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.

«Παρά τις ελπίδες που είχαμε εκφράσει πέρσι την ίδια περίοδο για ευημερία και ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας, το 2022 σημαδεύτηκε από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έκρηξη μιας νέας τεράστιας κρίσης, προκαλώντας αναταράξεις και δραματικές ανατροπές στις ευρωπαϊκές οικονομίες», τονίζει.

Αναφέρει ότι σε συνδυασμό με τη συνετή οικονομική διαχείριση που εφαρμόστηκε από το κράτος, επιτεύχθηκαν αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, γεγονός που συνέβαλε στη συνέχιση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και επαγγελματιών στον τόπο μας αλλά και στη συγκράτηση εισοδημάτων στην κυπριακή οικονομία.

«Κομβικό ρόλο έπαιξαν στο διάστημα αυτό οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν ή άρχισαν να υλοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας. Ωστόσο, αριθμός σημαντικών μεταρρυθμίσεων παραμένει εκκρεμής ή ημιτελής. Θεμελιωδέστερη των απαιτούμενων αλλά ανολοκλήρωτων τομών είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, η ελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού και η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, η νομοθετική ρύθμιση της Συμφωνίας για την διαδικασία επίλυσης εργατικών διαφορών στις ουσιώδεις υπηρεσίες και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας. Παράλληλα στον νευραλγικό τομέα της Υγείας, μέσα από διάλογο πρέπει να επενεχθούν  οι επιβαλλόμενες διορθώσεις στο ΓΕΣΥ πριν να είναι πολύ αργά, με στόχο την διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας χωρίς οικονομικές περιπέτειες», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η Κύπρος κατάφερε να καταρτίσει ένα λεπτομερές Σχέδιο αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που καλύπτει ευρύ φάσμα αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών. Μέσα από τις δράσεις του Σχεδίου θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος από την πανδημία και από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ασύμμετρες οι προκλήσεις

«Οι εμπειρίες των τελευταίων χρόνων μας προδιαθέτουν ότι οι προβλέψεις για το 2023 είναι παρακινδυνευμένες. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι μεγάλες και ενδεχομένως ασύμμετρες», τονίζει.

Σε αυτή την περίοδο της παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης, τονίζει, ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου καλείται να διαχειριστεί τον πληθωρισμό, τις δυσκολίες εξασφάλισης πρώτων υλών, τις αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων αλλά και υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου. «Στο ίδιο πεδίο, αυτό του κοινωνικού διαλόγου, ευελπιστούμε ότι οι συνδικαλιστές  εταίροι μας θα επιδείξουν την επιβαλλόμενη ευελιξία με στόχο την αντικατάσταση του αναχρονιστικού θεσμού της ΑΤΑ με ένα νέο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒ, πράσινη μετάβαση, υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας αποτελούν πλέον μονόδρομο και χρέος μας προς την κοινωνία. «Προϋποθέτουν όμως σημαντικό κόστος που σύντομα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα κληθούν να το καλύψουν και για το οποίο θα καταστεί αναγκαία η κρατική αρωγή καθώς οι αντοχές όλων είναι ιδιαίτερα εξασθενημένες».

«Η νέα Κυβέρνηση θα έχει πολλές προκλήσεις ενώπιον της. Είμαι βέβαιος ότι οποιοσδήποτε λάβει από τον λαό την εντολή της διακυβέρνησης θα κάνει ότι είναι δυνατόν για την πρόοδο και ευημερία του τόπου. Η δε ΟΕΒ θα σταθεί στο πλευρό του νέου Προέδρου και της νέας Κυβέρνησης προσφέροντας τεχνογνωσία, καθοδήγηση και στήριξη σε κάθε ενέργεια προς τη σωστή κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως, θα ασκήσουμε κριτική σε όποια ενέργεια θεωρήσουμε ότι δεν υπηρετεί κατά τρόπο βέλτιστο το συμφέρον της εθνικής οικονομίας», αναφέρει.