You are here

Πετρολίνα: Ενδεχομένως ζημιές το εξάμηνο

29/06/2022 10:00

Τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένονται να είναι σημαντικά μειωμένα και ενδεχομένως να μην είναι κερδοφόρα, επισημαίνει η εταιρεία Πετρολίνα, όπως καταδεικνύεται από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σημαντική διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης πρώτης εξαμηνίας του 2021 όσο και αναλογικά με το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκύπτει κυρίως από μειωμένο περιθώριο μεικτού κέρδους λόγω του σημαντικά αυξημένου κόστους αγοράς προϊόντων ως επακόλουθο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αδυναμία ή/και την καθυστέρηση πλήρους μετακύλησης του αυξημένου κόστους στην τελική τιμή πώλησης, από αυξημένα λειτουργικά έξοδα ως άμεση επίπτωση του αυξημένου εγχώριου πληθωρισμού, όπως επίσης και από αυξημένα έξοδα χρηματοδότησης που επέφερε η σημαντική αύξηση του κόστους αγοράς προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αγαθών που προκλήθηκε κατά το τέλος του προηγούμενου έτους με τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, έχει εντατικοποιηθεί με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέτος το Φεβρουάριο.

«Τα γεγονότα αυτά έχουν επιφέρει εκτεταμένες πληθωριστικές τάσεις οι οποίες επηρεάζουν την οικονομική κατάσταση του Συγκροτήματος, σχεδόν σε όλο το φάσμα των εργασιών του», τονίζει. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης των εισαγωγών προϊόντων, αυξημένο κόστος διατήρησης αποθεμάτων, αυξημένα εισπρακτέα ποσά και τραπεζικά υπόλοιπα και αυξημένα λειτουργικά έξοδα.

Επιπρόσθετα, το σημαντικά αυξημένο κόστος αγοράς προϊόντων, καθώς και η διάρκεια διατήρησης του κόστους σε ψηλά επίπεδα, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στην πλήρη έκτασή της. Το Συγκρότημα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτιστοποίηση των πόρων του και ενίσχυση της επικερδότητάς του.

To 2021 τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν στα €4,8 εκατ. από €3,1 εκατ. το 2020. Το εξάμηνο του 2021, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη €1,2 εκατ.

Γ.Χ.