You are here

Πετρολίνα: Συμφωνία με WGP για μίσθωση ακινήτων

30/04/2020 10:19

Η Petrolina (Holdings) ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Weatherford Global Products Limited (WGP) για την αγορά δικαιώματος μίσθωσης ακινήτων στη Λάρνακα των οποίων ιδιοκτήτης είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία υπογράφηκε στις 29/04/2020 και εντάσσεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης εργασιών της εταιρείας και καλύτερης διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού λόγω της μετακίνησης όλων των εγκαταστάσεων της από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

 Συγκεκριμένα, με βάση τη συμφωνία η PHL αγοράζει την μίσθωση βιομηχανικών οικοπέδων στην Βιομηχανική και Εμπορική Περιοχή Αραδίππου (Πρώην Ελεύθερη Ζώνη Λάρνακας) συνολικού εμβαδού 22.938μ2 συμπεριλαμβανομένων δύο βιομηχανικών κτιρίων συνολικού εμβαδού 8.100μ2 .

Η ισχύς της πρώτης περιόδου της σύμβασης μίσθωσης λήγει στις 31/01/2034, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δύο περιόδους των 33 ετών εκάστη (υπολειπόμενη περίοδος 80 χρόνια).

Το ετήσιο μίσθωμα είναι καθορισμένο στα €23.590 το οποίο θα αναγνωριστεί στη βάση του ΔΠΧΑ 16 ως δικαίωμα χρήσης όπως επίσης και ως υποχρέωση μίσθωσης.

Η συναλλαγή έγινε σε καθαρά εμπορική βάση μετά την εκπόνηση ανεξάρτητης εκτίμησης. Το συνολικό τίμημα του δικαιώματος μίσθωσης έχει συμφωνηθεί στα €2.000.000 πλέον ΦΠΑ (σύνολο €2.380.000) και είναι πληρωτέο σε μετρητά ως ακολούθως: €100.000 καταβλήθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας και το υπόλοιπο €2.280.000 θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, περιλαμβανόμενης της μεταβίβασης και εγγραφής της μίσθωσης στο όνομα της PHL, το αργότερο μέχρι 30/06/2020.

Το τίμημα του δικαιώματος μίσθωσης θα ταξινομηθεί στην κατηγορία «Δικαίωμα χρήσης στοιχείων ενεργητικού» και θα αποσβένεται με βάση τη σταθερή μέθοδο στο διάστημα της αναμενόμενης ωφέλιμης ζωής. Η αγορά θα χρηματοδοτηθεί με συνδυασμό ίδιων πόρων και υφιστάμενων τραπεζικών διευκολύνσεων.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η πιο πάνω συναλλαγή θα συμβάλει θετικά στην αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των δραστηριοτήτων της μετά τη μετακίνηση όλων των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού, ωστόσο δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Γ.Χ.