You are here

Ανεβαίνουν οι τιμές, κόβονται επισκέψεις στα εστιατόρια

24/03/2023 14:16

Οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης ανεβάζουν τις τιμές στους τιμοκαταλόγους τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές, ενώ παρατηρούν ότι οι καταναλωτές μειώνουν τις επισκέψεις σε υποστατικά εστίασης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, σε δηλώσεις στη StockWatch, ανέφερε ότι λόγω του δυσβάστακτου λειτουργικού κόστους που οφείλεται στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στην ενέργεια, με αποτέλεσμα να μετακυλήσουν μέρος των αυξήσεων στους πελάτες τους. 

Σημείωσε επίσης, ότι «οι πολίτες λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του μισθού τους, συνεπεία των απανωτών αυξήσεων μετά το ξέσπασμα πέρσι του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος συνεχίζεται, μείωσαν τη συχνότητα των επισκέψεων τους στα υποστατικά εστίασης».

Πήρε «φωτιά» η τιμή της πίτας σουβλάκι

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος για μια πίτα σουβλάκι κοτόπουλο από €7 ανήλθε στα €10, ενώ για μια πίτα σουβλάκι χοιρινό, το κόστος είναι στα €8. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι οι τιμές μπορεί να διαφοροποιούνται προς τα πάνω ή προς τα κάτω, από υποστατικό σε υποστατικό, ανάλογα με το μέγεθος και την μορφή της επιχείρησης.

Ο κ. Λεβέντης, χαρακτήρισε απόλυτα δικαιολογημένες τις αυξήσεις λόγω του δυσβάστακτου κόστους στις τιμές των προϊόντων και επεσήμανε ότι αναμένονται αυξήσεις και στις πίτες, λόγω της νέας αύξησης στο αλεύρι και τη ζάχαρη.

Σημείωσε ότι ο  ΠΑΣΙΚΑ, έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

«Παρ’ όλα αυτά οι λογαριασμοί που φθάνουν στους επιχειρηματίες έχουν το διπλάσιο κόστος σε σχέση με πέρσι», παρατήρησε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι «μέσα από διάφορα σεμινάρια και νουθεσίες προσπαθούμε να εμπεδώσουμε την κουλτούρα για καλύτερη διαχείριση των τροφίμων και αποφυγή της σπατάλης τροφίμων, ώστε να επωφελούνται και οι επιχειρηματίες αλλά και το περιβάλλον».

Ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι μεταξύ των αιτημάτων των επιχειρηματιών του κλάδου, για μείωση του κόστους λειτουργίας είναι η μείωση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης.

Σημείωσε ακόμα, ότι προγραμματίζονται συναντήσεις με το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, ώστε να τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ο οποίος έχει ψηλό ποσοστό συνεισφοράς στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ προσφέρει και μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας, όπως επεσήμανε.

Της Ηρώς Ευθυμίου