You are here

Βροχή τα μηνύματα για άρση μέτρων στην ΑΗΚ

13/12/2022 13:35

Μηνύματα έκκλησης στέλνουν τις τελευταίες ώρες εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν από τα μέτρα των εργαζομένων της ΑΗΚ που ξεκινούν, αύριο Τετάρτη.

Εργοδοτικές οργανώσεις, κόμματα, καταστηματάρχες μέχρι και ασθενείς, όλοι ζητούν να ακυρωθούν τα μέτρα και υπουργείο, ΑΗΚ, εργαζόμενοι και ΡΑΕΚ να βρεθούν στο τραπέζι για να επιλύσουν τις όποιες διαφορές τους.

ΟΕΒ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), οι συντεχνίες της ΑΗΚ καλούνται να αναστείλουν τις εξαγγελθείσες αποφάσεις και να εφαρμόσουν τις πρόνοιες των θεσμοθετημένων διαδικασιών για επίλυση των διαφορών, για το κοινό συμφέρον.

Όπως αναφέρεται, η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των πολιτών.

Η ΟΕΒ προσθέτει ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, για την ρύθμιση άσκησης δικαιώματος της απεργία σε ουσιώδεις υπηρεσίες.

«Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις αντοχές τους από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος», προσθέτει η ΟΕΒ.

ΚΕΒΕ

Από πλευράς του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), αναφέρει ότι η απεργία δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνο θα προκαλέσει ζημιές.

Σε δηλώσεις του στον Alpha, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε πως οι συνέπειες από την απεργία θα είναι τεράστιες και οι επιχειρήσεις θα σημειώσουν ζημιές από την αυριανή απεργία.

Κάλεσε ακόμη, τις συντεχνίες να αναφέρουν ξεκάθαρα όσους εμποδίζουν την ΑΗΚ από το να προχωρήσει με τις ΑΠΕ, τονίζοντας ότι με την απεργία δεν θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα.

Σημειώνεται, ότι η απεργία των εργαζομένων δεν έχει θέσει ημερομηνία λήξεως, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Σώτος Σάββα, πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ, ανέφερε στον Alpha ότι ακόμη μέχρι αυτή τη στιγμή δεν προέκυψε καμία παρέμβαση για αποφυγή της αυριανής απεργίας.

ΠΑΣΙΚΑ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), καλεί τους εργαζομένους στην ΑΗΚ και την πολιτεία να συζητήσουν ώστε να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Η απεργία των εργαζομένων της ΑΗΚ αυτήν την περίοδο, χαρακτηρίζεται μόνο ως απαράδεκτη και άκαιρη, προσθέτει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι το δικαίωμα της απεργίας παραμένει σεβαστό.

Ωστόσο ο ΠΑΣΙΚΑ, τονίζει ότι η βιομηχανία των κέντρων αναψυχής στερείται του δικαιώματος αυτού, καθώς «υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν και κτίζουν» στην εορταστική περίοδο για να καλύψουν τις ζημιές τους έτους.

Ακόμη, ο ΠΑΣΙΚΑ αναφέρει ότι είναι αδιανόητο η πολιτεία να μην μπορεί να διαχειριστεί την διαφορά αυτή και στέλνει μήνυμα έκκλησης στους εργαζομένους, τις συντεχνίες και την πολιτεία να επιλύσουν με συζήτηση τις διαφορές τους.

ΟΣΑΚ

Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), στέλνει επίσης έκκληση για αναστολή των απεργιακών μέτρων καθώς από τα ενδεχόμενα black out, πιθανόν να κινδυνέψουν ζωές ασθενών και ατόμων με αναπηρίες.

Η ΟΣΑΚ, καλεί την ΑΗΚ να προβεί σε σωστή και λεπτομερή ενημέρωση σε σχέση με τις διακοπές ρεύματος που θα προκύψουν στις τρεις επαρχίες, ώστε οι χρόνιοι ασθενείς αλλά και τα άτομα με αναπηρίες που βασίζονται στο ηλεκτρικό ρεύμα, να προετοιμαστούν.

Σημειώνει ακόμη ότι, η απεργία και η διακοπή του ηλεκτρισμού θα θέσει σε κίνδυνο άτομα σε αναπνευστήρες, οι οποίοι εξαρτώνται από μπαταρίες ή γεννήτριες που πιθανόν να μην συντηρούνται, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και άτομα με αναπηρίες που μπορεί να εγκλωβιστούν εντός ή εκτός της οικίας ή της εργασίας τους.

Ο ΔΗΣΥ κατεβάζει τον διακόπτη, λέει το ΑΚΕΛ

Σε δική του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι η κυβέρνηση βάζει την επιθυμία της να εξυπηρετήσει μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας, μιλώντας για τις εκκλήσεις των εργαζομένων της ΑΗΚ το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις ΑΠΕ και την στελέχωση.

Προσθέτει, ότι τα προβλήματα του οργανισμού συσσωρεύτηκαν έπειτα από την ενεργειακή αποτυχία πολιτικής της κυβέρνησης και της αδυναμίας της να:

  • Προχωρήσει σε ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό για αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων,

  • Προχωρήσει στην έλευση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή,

  • Ενισχύσει την δημιουργία υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας, και

  • Αυξήσει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα προς όφελος των καταναλωτών.

Το ΑΚΕΛ τονίζει ότι την ευθύνη για την απεργία έχει η κυβέρνηση Συναγερμού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «η έκκλησή μου είναι να αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα στην ΑΗΚ. Δεν φταίει ο πολίτης και ο καταναλωτής αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ εργοδοτικής πλευράς και εργαζομένων. Έκκληση για διάλογο. Η βεβαιότητα είναι ότι μέσα από τον διάλογο θα βρεθεί η λύση. Και είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό».

Έκκληση να πρυτανεύσει ο διάλογος και η συναίνεση ώστε να εξευρεθεί εφικτή λύση στο θέμα που προέκυψε με τη διαφορά ανάμεσα στους εργαζόμενους της ΑΗΚ και στην Κυβέρνηση απευθύνει με ανακοίνωση του, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφέρει ότι σε δύσκολες περιόδους για την παγκόσμια, αλλά και την κυπριακή οικονομία, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες κρίσεις.

«Θα πρέπει να αποφευχθεί η αυριανή απεργία, η οποία θα προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και ζημιά στην οικονομία και να αρχίσει αμέσως εντατικός διάλογος», σημειώνει.

Ανά μισάωρο οι διακοπές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διαχειριστή Σύστηματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), οι διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία, Λάρνακα και Αμμόχωστο θα γίνονται ανά μισή ώρα με βάση το πρόγραμμα περικοπών.

Σκοπός, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού, ενώ όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΣΜΚ, Βραχίμης Κουτσόλουκας, το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί και θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως έγραψε το πρωί η StockWatch, έντονες ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη από χθες σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο διοίκησης της Αρχής Ηλεκτρισμού, με στόχο την επανέναρξη διαλόγου μεταξύ των τεσσάρων συντεχνιών του προσωπικού και του ΔΣ της Αρχής για να αποτραπούν τα προγραμματιζόμενα για αύριο μέτρα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Δεκέλειας και να αποφευχθούν ενδεχόμενες περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Μ.Κ.