You are here

Κυβερνητικά μέτρα για το ράλι τιμών

14/10/2021 07:18

H κυβέρνηση, υπό το βάρος των αντιδράσεων των καταναλωτών, προτίθεται να παρέμβει για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις από τη συνεχή αύξηση του κόστους ενέργειας και των τιμών διεθνώς των σιτηρών που έχουν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Το καμπανάκι του συναγερμού ηχεί δυνατά εδώ και μέρες στα υπουργεία οικονομικών, ενέργειας και γεωργίας ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συνδέσμων καταναλωτών, που ζητούν τη λήψη δραστικών μέτρων, ώστε από τη μία να συγκρατηθούν οι αυξήσεις και από την άλλη να ανακουφιστούν ευάλωτα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση γίνονται ακόμη πιο έντονες από την αξίωση τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων, του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, των τελών για τα καύσιμα, του συντελεστή του ΦΠΑ και της δημιουργίας αποθεμάτων ζωοτροφών και σιτηρών.

Κομισιόν: Κουπόνια ή μερική πληρωμή του ρεύματος

Σημαντικές για τις εξελίξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα είναι οι προτάσεις προς τα κράτη – μέλη που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παρακάμπτοντας μάλιστα, τους αυστηρούς περιορισμούς που η ίδια έχει θέσει σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Η Κομισιόν, καλεί τα κράτη – μέλη να προχωρήσουν σε στοχευμένα μέτρα με στόχο να μετριάσουν, το γρηγορότερο δυνατό, τον αντίκτυπο από την έκρηξη των τιμών.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις, να παράσχουν έκτακτο εισόδημα για να στηριχθούν ενεργειακά ευάλωτοι καταναλωτές μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών.

Επίσης, τις καλεί να λάβουν αποφάσεις για προσωρινή αναστολή πληρωμής λογαριασμών.

Προτείνει τη λήψη ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να αποτρέπονται διακοπές ηλεκτροδότησης.

Εισηγείται στοχευμένες ενέργειες για μείωση φορολογικών συντελεστών για ευάλωτα νοικοκυριά, βοήθεια σε επιχειρήσεις ή βιομηχανίες με βάση τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικής βοήθειας, έρευνα για πιθανές συμπεριφορές που παραβαίνουν τους κανόνες ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά και διευκόλυνση μεγαλύτερης πρόσβασης στις ΑΠΕ.

Προτάσεις από τρία υπουργεία

Όπως πληροφορείται η StockWatch, η έκρηξη των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης για τα νοικοκυριά, οι απανωτές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και κατ’ επέκταση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων οικονομικών, ενέργειας και γεωργίας προτίθενται να καταθέσουν προτάσεις και προς το σκοπό αυτό δόθηκαν οδηγίες σε τεχνοκρατικά επιτελεία να επεξεργαστούν διάφορα ανακουφιστικά μέτρα στη βάση των μέτρων που προτείνουν οι Βρυξέλλες.

Το βάρος της ευθύνης φαίνεται να πέφτει περισσότερο στο υπουργείο οικονομικών, το οποίο υπό τις παρούσες συνθήκες, καλείται να προτείνει και να υιοθετήσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, εν μέσω του υψηλού δημόσιου χρέους 120%.

Το υπουργείο γεωργίας, θα εκδώσει εντός των ημερών διάταγμα για τη συγκέντρωση αποθεμάτων σιτηρών ύψους 4% από τους εμπορευόμενους μέχρι την 1η Μαρτίου 2022.

Μέχρι τη συγκέντρωση αποθεμάτων, επιθεωρητές του υπουργείου θα διενεργούν ελέγχους για ομαλή λειτουργία της προμήθειας και διάθεσης των σιτηρών προς τους κτηνοτρόφους. 

Αυξήσεις πέραν του 15% σε γαλακτοκομικά και ζυμαρικά

Ο Μάριος Αντωνίου, ΓΓ του συνδέσμου λιανικού εμπορίου, με δηλώσεις του χθες στη StockWatch, προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ζυμαρικών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των μεταφορικών και της ενέργειας.

Οι αυξήσεις, όπως είπε, θα κυμαίνονται μεταξύ 15% και 20%. 

Το ΚΕΒΕ δια του γενικού του γραμματέα Μάριου Τσιακκή αναφέρεται στις αλυσιδωτές επιπτώσεις που προκαλούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης, των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Τσιακκής δήλωσε στη StockWatch ότι τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να θέσουν στο τραπέζι τα προτεινόμενα από την Κομισιόν μέτρα και να καταθέσουν σχετικές προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο για στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των επιχειρήσεων.

Ο Ανδρέας Μάτσας, ΓΓ της ΣΕΚ, ανέφερε στη StockWatch ότι αυτή είναι η ώρα του κράτους να αναλάβει τα ηνία, στη βάση των προτάσεων της Κομισιόν καθώς, όπως σημείωσε, αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, πλείστοι εκ των οποίων, όπως είπε, δεν απολαμβάνουν των στοιχειωδών ωφελημάτων που προκύπτουν από τις συλλογικές συμβάσεις.

Επανέλαβε την πρόταση της ΣΕΚ για πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ειδικότερα αυτή την περίοδο που πλήττεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Το κράτος είπε, οφείλει να στηρίξει τους καταναλωτές και την κοινωνία στη βάση των εισηγήσεων του παγκυπρίου συνεδρίου της οργάνωσης.

Ο κ. Μάτσας προτείνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε επιλεκτική μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ, στα καύσιμα και σε βασικά αγαθά οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί θεαματικά.

Πλαφόν για χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Στη βουλή, κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στην προώθηση προτάσεων νόμου για επιβολή πλαφόν.

Το ΑΚΕΛ αξιώνει μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το ΔΗΚΟ απαιτεί τη δημιουργία αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών, η ΕΔΕΚ, ζητά όπως καθοριστεί οροφή στις χρεώσεις της ΑΗΚ και η ΔΗΠΑ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για διαφοροποίηση της επώδυνης για χιλιάδες καταναλωτές και επιχειρήσεις κατάστασης ως προς τις χρεώσεις της ΑΗΚ.

Το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών, οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις της τιμής των σιτηρών και η ανάγκη άμεσης στήριξης του κλάδου της κτηνοτροφίας θα τεθούν επί τάπητος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, την ερχόμενη Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021.

Του Λεύκου Χρίστου