You are here

Έρχεται τρομακτικός χειμώνας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

16/08/2022 06:44

Τις αντοχές τους μετρούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι λόγω της πρωτοφανούς αβεβαιότητας που συντηρεί η ενεργειακή κρίση η οποία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους χειμερινούς μήνες που ακολουθούν.

Εργοδότες και συντεχνιακοί κρούουν το καμπανάκι και ζητούν εδώ και τώρα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αναχαίτισης των επιπτώσεων επισημαίνοντας ότι παρά τη μικρή κάμψη στην τιμή της βενζίνης τις τελευταίες ημέρες  προμηνύεται πολύ δύσκολος χειμώνας με θύματα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις με χαμηλό budget, φοιτητές, συνταξιούχοι και ευάλωτες ομάδες είναι τα πρώτα θύματα της ενεργειακής κρίσης εκτιμούν οι εργοδότες και οι συντεχνιακοί.

Αμαρτία να μην εκμεταλλευόμαστε την ηλιοφάνεια

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης,  μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση αποτελεί ακόμη ένα βαρίδι στην κερδοφορία των επιχειρήσεων οι οποίες επιχειρούν να ισορροπήσουν σε ένα δυσμενές κλίμα χωρίς τα απαραίτητα όπλα για να προσθέσει ότι «η λύση βρίσκεται στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε  όλες τις επιχειρήσεις».

Τόνισε ότι «η ξεκάθαρη έκκληση μας προς την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό Νατάσα Πηλείδου είναι μια και μοναδική. Όπου υπάρχει στέγη ή διαθέσιμος χώρος να δοθεί άδεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με την ταυτόχρονη εξαγγελία σχεδίων χορήγησης του προγράμματος».

Διευκρίνισε επίσης ότι στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση δεν διαθέτει κατάλληλη στέγη ή χώρο πέριξ του υποστατικού να παραχωρείται άδεια για  τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε πιο απομακρυσμένο χώρο και να μεταφέρεται  η παραγωγή ενέργειας στο υποστατικό.

«Οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, οι φάρμες και άλλες που διαθέτουν κατάλληλο χώρο θα πρέπει να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά, διότι είναι αμαρτία να έχουμε ηλιοφάνεια εννιά μήνες το χρόνο και να έχουμε τόσο μικρή παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πολύ λιγότερη ηλιοφάνεια», τόνισε.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη φάρμα Μιντίκκη η οποία πληρώνει €150.000  ηλεκτρικό ρεύμα το μήνα και δεν της επιτρέπεται η τοποθέτηση  φωτοβολταϊκών ανάλογα με τις ανάγκες τις επιχείρησης.

Η αύξηση επιτοκίων να μην πλήξει νέες επενδύσεις

Ο αναπληρωτής  γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και βιομηχάνων (ΟΕΒ) Κώστας Χριστοφίδης δήλωσε στη StockWatch ότι το κόστος ενέργειας για τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού οι οποίες είναι απαλλαγμένες από το μεταφορικό κόστος.

«Οι κυπριακές επιχειρήσεις είτε εισάγουν πρώτες ύλες είτε εξάγουν έχουν αυξημένο κόστος  με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανταγωνιστικότητα τους έναντι αντίστοιχων επιχειρήσεων του εξωτερικού», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, η λύση της αύξησης των επιτοκίων η οποία φαντάζει ως η μοναδική για την ώρα θα συμβάλει από τη μια στη συγκράτηση του πληθωρισμού από την άλλη όμως θα πλήξει τις νέες επενδύσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα όπως η αύξηση των επιτοκίων στην Κύπρο να είναι τέτοια ώστε να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις της ΟΕΒ, προς την υπουργό Ενέργειας για αναχαίτιση της εκτίναξης του κόστους ενέργειας ανέδειξε την καθυστέρηση που παρατηρείται εδώ και χρόνια στην προώθηση έλευσης και χρήσης του φυσικού αερίου το οποίο όπως είπε «θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους ενέργειας ενώ ως Κύπρος θα πληρώναμε λιγότερα πέναλτι για τις εκπομπές αερίων».

Μεταξύ των εισηγήσεων της ΟΕΒ, είναι επίσης η προώθηση των κανονισμών για τη χρήση του υδρογόνου, το οποίο αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος.

«Δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε καταρτίσει τους κανονισμούς χρήσης και φύλαξης του υδρογόνου στα διάφορα σημεία και πρατήρια. Εμείς προτείνουμε να έχουμε το πράσινο υδρογόνο το οποίο θα παράγεται από φωτοβολταϊκά και όχι από ηλεκτρικό ρεύμα», επισημαίνει.

Οι επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές

Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση έχει γονατίσει τα νοικοκυριά και τους εργαζομένους δηλώνουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες αναδεικνύουν το θέμα της επιστροφής της ΑΤΑ στην αρχική της φιλοσοφία και τη λήψη μέτρων για μείωση του κόστους των βασικών προϊόντων διότι όπως εκτιμούν οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι διότι οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τα επιπρόσθετα βαρίδια και θα μετακυλύουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή.

Εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός με κατεχόμενα

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι χρειάζεται μια συγκροτημένη στρατηγική η οποία να περιλαμβάνει μέτρα τα οποία μπορεί να εφαρμοσθούν άμεσα αλλά και μέτρα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να προχωρήσουν.

Στην εξίσωση ο κ. Μάτσας θέτει και τη θέσπιση και εφαρμογή του κατώτατου μισθού ο οποίος θα δώσει μια επιπρόσθετη ανάσα στο 8% έως 9% των εργαζομένων που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αλλά και τη διεύρυνση και επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ στην αρχική της μορφή.

Έντονα επικριτικός ήταν ο  κ. Μάτσας, στη δυστοκία που παρατηρείται για  επαναξιολόγηση και επανασυζήτηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής λέγοντας ότι ελλείψει κανονισμών οργιάζει ο αθέμιτος ανταγωνισμός ειδικά  για βασικά προϊόντα για τα οποία υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμή με αποτέλεσμα οι  κύπριοι να πηγαινοέρχονται για ψώνια στα κατεχόμενα».

Εισηγήθηκε ως μέτρο ανάγκης την παραχώρηση δυνατότητας μηδενικού φόρου σε συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, μετά το καλοκαίρι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά διότι οι αντοχές των επιχειρήσεων μειώνονται ως εκ τούτου θα μετακυλήσουν στον τελικό καταναλωτή το επιπρόσθετο κόστος.

Εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθεί μια γενιά εάν κάποιοι φοιτητές αναγκαστούν να διακόψουν τις σπουδές τους επειδή η πολιτεία δεν στήριξε τις  οικογένειες που έχουν παιδιά στα πανεπιστήμια.

Επανέλαβε ένα πάγιο αίτημα της ΣΕΚ για εφαρμογή στην πράξη της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης για αποτροπή των επιβαρύνσεων  που θα έρθουν από την ΕΕ.

Αυξάνονται τα έσοδα της κυβέρνησης εν μέσω κρίσης

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην τοποθέτηση της στη StockWatch, ανέφερε ότι ενώ το όλο σκηνικό μέρα με την ημέρα γίνεται χειρότερο για τον κόσμο, τα έσοδα της κυβέρνησης αυξάνονται από τις φορολογίες.

Υποστήριξε ότι «τα μέτρα στήριξης των πολιτών είναι ανεπαρκή», υπενθυμίζοντας την απαίτηση τους για άμεση έναρξη του διαλόγου για την ΑΤΑ με στόχο να επανέλθει στη σωστή της φιλοσοφία η οποία αποκαθιστά την αγοραστική δύναμη των  μισθών τονίζοντας ότι «με τη διάβρωση των μισθών λόγω της ακρίβειας είναι άκρως αναγκαία η επέκταση της ΑΤΑ σε όλους τους εργαζόμενους.

Εξέφρασε επίσης την ανάγκη συγκροτημένης πολιτικής στη βάση κοινωοικονομικών κριτηρίων για επιδότηση του ενοικίου τόσο σε φοιτητές όσο και σε νεαρά ζευγάρια διότι όπως είπε η κατάσταση αναμένεται πως θα επιδεινωθεί μετά το καλοκαίρι.

Της Ηρώς Ευθυμίου